Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Στο στόχαστρο της εφορίας εργολάβοι, διαφημιστές και στελέχη των ΠΑΕ

Νέα τροπή λαμβάνουν οι έρευνες της λίστας με τους 1600 φορολογούμενους μεγάλου πλούτου που αποκάλυψε το ΘΕΜΑ και των οποίων  ο αριθμός έχει αυξηθεί «αισίως» και έχει φτάσει πλέον στις 8.000. 

Υπό την πίεση και των οικονομικών εισαγγελέων, οι ελεγκτές καλούνται να επιταχύνουν τις διαδικασίες, προκειμένου να «δέσουν» το συντομότερο υποθέσεις που είχν βαλτώσει εδώ και πολλούς μήνες, αλλά πλέον επιταχύνονται.


Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr την Τρίτη αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου. Την ίδια ημέρα όμως και  ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος κύριος Αθανασίου έχει καλέσει ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του με διευθυντές των μεγάλων ΔΟΥ, προκειμένου να τους δώσει  νέες κατευθύνσεις και οδηγίες για τις υποθέσεις ειδικού χειρισμού που θεωρεί ότι πρέπει να κλείσουν το συντομότερο.

Πηγές ανέφεραν μάλιστα στο protothema.gr ότι άμεσα θα πρέπει να κλείσουν οι έλεγχοι σε εργολάβοι κατασκευαστές, διαφημιστές και στελέχη ΠΑΕ, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στις λίστες που ερευνά το ΚΕΦΟΜΕΠ αλλά έχουν κολλήσει.

Υπενθυμίζεται ότι πριν 20 ημέρες υπέβαλε την παραίτησή του πρώτην διευθυντής του ΚΕΦΟΜΕΠ, μετά και τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των ελέγχων που έχει αναλάβει. Σχεδόν ταυτόχρονα, το protothema.gr αποκάλυπτε ότι ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος αναλάμβανε την πρωτοβουλία να καλέσει σε συνάντηση τους εφόρους, για να τους αναθέσει υποθέσεις που οι οικονομικοί εισαγγελείς έκριναν ότι πρέπει να ελεγχθούν κατά προεταραιότητα. Μετά την εξέλιξη αυτή, το γραφείο του κυρίου Αθανασίου επισκέφθηκε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κύριος Στουρνάρας, προκειμένου να υπάρξει «καλύτερος συντονισμός των ερευνών» όπως ανέφερε τότε.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών λένε ότι στοχοποιούνται για έλεγχο κυρίως όσοι έβγαζαν εκατομμύρια από πωλήσεις ακινήτων την περασμένη 15ετία και πλήρωναν ελάχιστα στην Εφορία. Ξεπερνώντας τα αρχικά προβλήματα και τις καθυστερήσεις, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρώνονται πλέον τουλάχιστον 30-40 έλεγχοι κάθε μήνα.

Οι έρευνες στοχεύουν να διαπιστώσουν αν φορολογήθηκαν σύμφωνα με τον νόμο όσοι δήλωναν μεγάλες περιουσίες. Ερευνώνται όμως και περιπτώσεις «αιφνίδιου πλουτισμού», εφόσον δεν δικαιολογείται η περιουσία που εμφανίζουν από τα εισοδήματα των περασμένων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...