Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Αλλαγές στο νόμο Κατσέλη για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες

Ρετούς στο νόμο Κατσέλη ετοιμάζει η κυβέρνηση με στόχο την άμεση ανακούφιση των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, οι υποθέσεις των οποίων έχουν «φρακάρει» στα ειρηνοδικεία.


Αιχμή των αλλαγών, η υποχρεωτική διαμεσολάβηση από ειδικό δικηγόρο, πριν πάρει τη δικαστική οδό. Με την έναρξη της παγώνουν όλα τα μέτρα σε βάρος του οφειλέτη και ολοκληρώνεται σε αυστηρή προθεσμία 3 μηνών. Εαν αποβαίνει άκαρπη σε 4 μήνες θα πρέπει να εκδικάζεται.


Σύμφωνα με την «Καθημερινή» η διαδικασία διαμεσολάβησης θα έχει τρία βήματα. Ο οφειλέτης θα πηγαίνει στον δικηγορικό σύλλογο απο τον οποίο θα ορίζεται ο νομικός που θα αναλάβει τη υπόθεση. Κατατίθεται στην τράπεζα η αίτηση διαμεσολαβησης μαζί με έναν φάκελο που περιέχει: την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, την οικονομική κατάσταση & τις απαιτήσεις της τράπεζας, το σχέδιο διευθέτησης και μια υπεύθυνη δήλωση ότι ο δανειολήπτης δεν έχει άλλη περιουσία.

Αν αποτύχει η διαμεσολάβηση ο δανειολήπτης για να πάει στο δικαστήριο θα πρέπει να έχει την «ακτινογραφία» του οικονομικού του προφίλ από οικονομολόγο. Εισοδήματα, κινητή και ακίνητη περιουσία, κόστος διαβίωσης, αλλά και τα έσοδα που θα εξασφάλιζε εάν πουλήσει την περιουσία του. Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται και τα συμφέροντα των πιστωτών.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν και για τους 90.000 δανειολήπτες που ήδη έχουν προσφύγει στα ειρηνοδικεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...