Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Έρχονται οι Βέλγοι Πουαρό για τις απάτες στο ΦΠΑ

Αφού τόσα χρόνια δεν τα καταφέρνουμε μόνοι μας, ζητάμε τη βοήθεια των κουτόφραγκων. Η Γενική Γραμματεία Εσόδων επιστρατεύει βελγική τεχνογνωσία για την πάταξη της απάτης στο ΦΠΑ σύμφωνα με το News.gr


Η Ομάδα Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα σε συνεργασία με το Βέλγιο παρείχαν στο υπουργείο Οικονομικών συμβουλές και μεθοδολογία για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ και ιδίως για τις αποκαλούμενες αλυσιδωτές απάτες ΦΠΑ (καρουζέλ).

Στην απάτη στον ενδοκοινοτικό ΦΠΑ τύπου "καρουζέλ", οι συναλλαγές μέσα σε ένα κράτος μέλος (στις οποίες χρεώνεται ΦΠΑ ) συνδυάζονται  με εικονικές ενδοκοινοτικές συναλλαγές (στις οποίες  δεν χρεώνεται ΦΠΑ μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών).

Μια τουλάχιστον επιχείρηση "εξαφανίζεται" και δεν αποδίδει το ΦΠΑ που εισέπραξε, ενώ άλλες επιχειρήσεις στην αλυσίδα απάτης εκπίπτουν πλασματικά ποσά του ΦΠΑ εισροών ή λαμβάνουν επιστροφές ΦΠΑ.

Για να καταπολεμηθεί και στην Ελλάδα η διαδεδομένη αυτή απάτη ο εκπρόσωπος του ειδικού τμήματος ελέγχου για τη φοροδιαφυγή του Βελγίου κ. Yannick Hulot παρουσίασε τους τελευταίους μήνες στην ελληνική φορολογική διοίκηση τις βελγικές δράσεις στον τομέα αυτό και παρουσίασε στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους, όπως και προτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη συστάθηκε στην Γενική Γραμματεία ομάδα εργασίας για την σύνταξη έκθεσης για τα αποτελέσματα και την αξιολόγηση του έργου για την καταπολέμηση της απάτης τύπου καρουζέλ, όπως παρουσιάσθηκε από τον εκπρόσωπο της βελγικής φορολογικής διοίκησης η οποία θα εισηγηθεί  στον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σχετικά με την υιοθέτησή του.

Ο βασικός και απλουστευμένος μηχανισμός απάτης τύπου καρουζέλ περιλαμβάνει συνήθως τις ακόλουθες συναλλαγές:

Η επιχείρηση Α (αποκαλούμενη "αρχική επιχείρηση"), εγγεγραμμένη στο κράτος μέλος 1, πραγματοποιεί μια απαλλασσόμενη  ενδοκοινοτική παράδοση αγαθών στην επιχείρηση Β (αποκαλούμενη "εξαφανισμένη επιχείρηση") που έχει εγγραφεί και  βρίσκεται στο κράτος μέλος 2. Αυτή η απόκτηση γίνεται χωρίς την πληρωμή του ΦΠΑ.

Η επιχείρηση Β πραγματοποιεί στη συνέχεια μια πώληση στο εσωτερικό της χώρας στην επιχείρηση Γ (αποκαλούμενη «απομονωτής»). Η επιχείρηση Β χρεώνει το ΦΠΑ στο τιμολόγιο που εκδίδεται προς την επιχείρηση Γ, τον συλλέγει αλλά δεν τον καταβάλλει στο υπουργείο Οικονομικών του κράτους μέλους 2. Η επιχείρηση Β θα εξαφανιστεί γρήγορα.

Η επιχείρηση Γ δεν θα παρεμβληθεί συστηματικά, αλλά χρησιμοποιείται συνήθως ως ενδιάμεση επιχείρηση για να διαστρεβλώσει τις έρευνες για το ΦΠΑ.

Η επιχείρηση Γ μεταπωλεί τα αγαθά στην εγχώρια αγορά στην επιχείρηση Δ («αποκαλούμενη «μεσολαβητής»), η οποία θα εκπέσει το ΦΠΑ που χρεώνεται στις αγορές της. Θα κάνει τελικά μια ενδοκοινοτική παράδοση, προκειμένου να ζητήσει την επιστροφή του ΦΠΑ που χρεώνεται στις αγορές της.

Το ζητούμενο είναι να έχουμε αποτελέσματα. Έστω και μέσω Βρυξελλών.

forologikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...