Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Αφύλακτες οι φυλακές Κορυδαλλού - Μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι οι κρατούμενοι


«Μπάτε σκύλοι αλέστε» φαίνεται πως είναι οι φυλακές Κορυδαλλού, όπως δείχνουν φωτογραφίες από τις κάμερες που «συνέλαβαν» έναν κρατούμενο να κάνει μεταμεσονύχτιες βόλτες έξω από το κελί του.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται αύριο στην εφημερίδα Καθημερινή οι κρατούμενοι μπαινόβγαιναν ανενόχλητοι στις φυλακές και το προαύλιο για να παραλάβουν οπλισμό και ναρκωτικά που τους πετούσαν οι «εξωτερικοί συνεργάτες» τους.

Η δραστηριότητά τους, όπως αναφέρει η Καθημερινή, γνωστοποιήθηκε πολλές μέρες αργότερα, μετά την παρακολούθηση του υλικού από τις κάμερες ασφαλείας που έδειχναν τους κρατούμενους να σπάνε τα κάγκελα και να ανεβοκατεβαίνουν με σκοινί στο προαύλιο των φυλακών τη νύχτα.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και έκαναν εξονυχιστικούς ελέγχους στα κελιά εντοπίζοντας όμως μόνο ένα όπλο, δύο χειροβομβίδες και πέντε σφαίρες


Όχι στο ευρώ, λέει η πλειοψηφία του Σύριζα‏


Η σχεδόν σαδιστική στάση της Ευρώπης απέναντι στην Κύπρο έχει σοκάρει τους Έλληνες, οι οποίοι (έτσι κι αλλιώς) βιώνουμε τον όλεθρο της τιμωρητικής υφεσιακής πολιτικής, που μας έχει επιβάλλει η Γερμανία.

Το αντιευρωπαϊκό ρεύμα έχει αγγίξει, πλέον, το 30% ενώ μέσα στον Σύριζα έχει απογειωθεί στο 48%.

Υπέρ του ευρώ παραμένει, βέβαια, η μεγάλη πλειοψηφία (63,5%), αλλά το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει πάνω από 10 μονάδες τον τελευταίο χρόνο. Στον Σύριζα, μάλιστα, έχει περιοριστεί στο 41,6%.

Το εύρημα της εταιρείας Μarc για το Έθνος είναι πολύ σημαντικό, καθώς συμπίπτει χρονικά με τη στροφή προς τον «ευρωσκεπτικισμό» που επιχειρεί ο Σύριζα. Ήδη ο εκπρόσωπος του Αλέξη Τσίπρα δήλωσε «όχι πάσει θυσία στο ευρώ, όχι πάσει θυσία σε μια Ένωση που μπορεί να φτάσει την ανεργία στο 40%».

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι υπάρχουν όλο και περισσότερα ανοιχτά αυτιά για να ακούσουν τη θέση αυτή.

Αγ. Κοσμάς: Πρωταθλήτρια του στίβου κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης


Η χρυσή Μεσογειονίκης του 2009 στην Πεσκάρα στο άλμα σε μήκος Αθανασία Πέρρα υπέβαλε μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος αλλοδαπού ο οποίος εργάζεται παράνομα στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά.

Το περιστατικό έγινε έξω από το δωμάτιο της εγκατάστασης που παρέχεται από τον ΣΕΓΑΣ στους επίλεκτους αθλητές στίβου και μάλιστα η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του αλλοδαπού, που φέρεται να βρίσκεται στην Ελλάδα χωρίς άδεια παραμονής.

Κατά τη σύλληψή του, η αστυνομία βρήκε πάνω του σχεδόν όλα τα κλειδιά από τις εγκαταστάσεις.

Όπως γράφει το patrisnews, κι άλλοι αθλητές κατήγγειλαν ότι ο συγκεκριμένος λαθρομετανάστης είναι εκεί και κάνει τις δύσκολες δουλειές των άλλων υπαλλήλων, οι οποίοι για ανταμοιβή του δίνουν λίγα ευρώ. Επίσης σε μια άλλη περίπτωση, ο ίδιος υποδέχθηκε μέχρι και τη διεθνή επιτροπή αντιντόπινγκ.

Πλέον, οι συνθήκες του αδικήματος ερευνώνται επακριβώς και πέρα από το αστυνομικό μέρος, ενώ την τόσο ασυνήθιστη υπόθεση εξετάζει και η διοίκηση των, υπό παραχώρηση σε εταιρία του Κατάρ, αθλητικών εγκαταστάσεων!

ΞΕΦΤΙΛΑ: «Εκτός λειτουργίας» τα πειθαρχικά συμβούλια σε τέσσερα υπουργεία


Η απομάκρυνση από το Δημόσιο περίπου 4.000 επίορκων υπαλλήλων δείχνει διαρκώς να αναβάλλεται, μολονότι οι απολύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες αποτελούν μία από τις βασικές εκκρεμότητες στον επικείμενο κύκλο συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

«Εκτός λειτουργίας», παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των πιστωτών για άμεση απομάκρυνση των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, παραμένουν τα πειθαρχικά συμβούλια τεσσάρων κομβικών υπουργείων.

Λίγες ημέρες πριν από την έλευση του κλιμακίου της τρόικας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης έχει εξαπολύσει πολλές φορές «μύδρους» κατά των «επίορκων», επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους ότι «θα τεθούν εκτός Δημοσίου», οι σχετικές διαδικασίες παραμένουν «παγωμένες», τουλάχιστον για τα υπουργεία Εργασίας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια αυτών των υπουργείων δεν συνεδριάζουν, καθώς οι δικαστικοί λειτουργοί που συμμετέχουν σε αυτά παραιτήθηκαν και δεν αντικαταστάθηκαν.

Επίρριψη ευθυνών

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιρρίπτουν ευθύνες στον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ο οποίος, σύμφωνα με τον νόμο, είναι υπεύθυνος για την αντικατάσταση των δικαστικών λειτουργών. Ωστόσο, γεγονός παραμένει ότι οι διαδικασίες για τα συγκεκριμένα υπουργεία παραμένουν στάσιμες, την ώρα που βάσει του σχεδίου που κατήρτισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι επίορκοι αναμένεται να αποτελέσουν μία εκ των βασικών «δεξαμενών» για τη συμπλήρωση του αριθμού των απολύσεων που ζητεί η τρόικα.

Την ίδια ώρα, πάντως, αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν ότι το «νέο» σχέδιο για την κινητικότητα «ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις των πιστωτών», καθώς προβλέπει να μπουν στη διαδικασία όχι 25.000, όπως ζητείται από τη μνημονιακή σύμβαση, αλλά πάνω από 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Ως προς τις απολύσεις, που μαζί με την υλοποίηση της κινητικότητας αποτελούν προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης, σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι αποτελεί βασικό σημείο τριβής με τους πιστωτές, το υπουργείο εξακολουθεί να μην έχει συγκεκριμένο αριθμό.

Ωστόσο, βάσει του «αναβαθμισμένου» σχεδίου Μανιτάκη, υπολογίζεται ότι αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι θα τεθούν εκτός Δημοσίου μέχρι τα τέλη του έτους ως «επίορκοι», αλλά και από τη διαδικασία της αξιολόγησης του προσωπικού (πλαστά πιστοποιητικά).

Επί του παρόντος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνολικά 4.000 περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων ελέγχονται για πειθαρχικά, αλλά και ποινικά παραπτώματα. Οι υποθέσεις αυτές εκτιμάται ότι θα έχουν τελεσιδικήσει μέχρι τα τέλη του έτους.

Ειδικότερα, στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια εκκρεμούν 1.550 υποθέσεις, ενώ στο μοναδικό (!) δευτεροβάθμιο συμβούλιο εκκρεμούν συνολικά 450 υποθέσεις και υπολογίζεται ότι εβδομαδιαίως εξετάζονται 10-15 υποθέσεις.

Επιπλέον, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέστειλε στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης το σύνολο των περίπου 1.900 περιπτώσεων υπαλλήλων σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί δίωξη για βαρύτατα αδικήματα. Οι υποθέσεις αυτές εκκρεμούν από το 2007 ενώπιον του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και μέχρι σήμερα παρέμεναν ανέλεγκτες.

Της Ευας Καραμανωλη/ www.kathimerini.gr

Σε απόσταση αναπνοής ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις νέες δημοσκοπήσεις.


Σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που φιλοξενούν οι εφημερίδες Real News, Πρώτο Θέμα και Έθνος της Κυριακής.

 Στις δύο πρώτες προηγείται η ΝΔ με 0,5% και 0,7% αντίστοιχα, και στην τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ με 0,1%.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Μποναμάς 11 εκ. ευρώ στα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου


Η ελληνική κοινωνία στενάζει κάτω από υποχρεώσεις που αδυνατεί να τακτοποιήσει, παρόλα αυτά τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου αναμένεται να μοιραστούν εντός της εβδομάδας το υπέρογκο για την εποχή ποσό των 11 εκ. ευρώ!

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά», η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική της υψηλής χρηματοδότησης, παρότι οι περισσότεροι κομματικοί οργανισμοί βρίσκονται σε κατάσταση στάσης πληρωμών, αφού αδυνατούν να είναι στοιχειωδώς έστω συνεπείς στις συμβατικές υποχρεώσεις τους απέναντι σε προμηθευτές και εργαζομένους, ενώ εξακολουθούν να είναι υπερχρεωμένοι στις τράπεζες, με ό,τι σημαίνει αυτό.

Πολλά είναι τα ερωτήματα, λοιπόν, που εγείρονται με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να χορηγήσει το 50% της ετήσιας χρηματοδότησης και όχι το 25-30% που δινόταν από τον προϋπολογισμό όλα τα προηγούμενα χρόνια


ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ - Πλαστογραφούσαν την υπογραφή Παπακωνσταντίνου;



Βαριές καταγγελίες για την πλαστογράφηση της υπογραφής του Γιώργου Παπακωνσταντίνου την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών, αλλά και συστηματική αλλοίωση εγγράφων διατυπώνονται από υπαλλήλους του υπουργείου, που ετοιμάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά των επίμαχων αποφάσεων.

Στα παρακάτω έγγραφα που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Παραπολιτικά και αφορούν μετακίνηση ή ακόμα και απαλλαγή προϊσταμένων τμημάτων από τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, η υπογραφή του πρώην "τσάρου" έχει πλαστογραφηθεί, σύμφωνα πάντα με τους καταγγέλλοντες που επικαλείται το δημοσίευμα, οι οποίοι "δείχνουν" για τις "μαϊμού" υπογραφές τους τότε στενούς συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου.





Πηγή: Παραπολιτικά

Τέλος στο επίδομα γάμου απo Δευτέρα στον ιδιωτικό τομέα

Στα επίπεδα της δεκαετίας του 1970 πέφτει ο μισθός των εργαζομένων που αμείβονται με βάση την Εθνική Συλλογική Σύμβαση. 

Την τελευταία τριετία οι αποδοχές έχουν μειωθεί κατά 30% με 40% 

Χάνεται το επίδομα γάμου από τη Δευτέρα για όσους αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση, με αποτέλεσμα νέα μείωση στους κατώτατους μισθούς των έγγαμων κατά 10%.

Σύμφωνα με το «Έθνος», η καταβολή του επιδόματος από τους εργοδότες θα είναι πλέον... προαιρετική, ενώ δεν δικαιούνται επίδομα γάμου και όσοι αμείβονται με κλαδικές συμβάσεις των οποίων η μετενέργεια έχει λήξει (εκτός αν προβλέπεται σε νέα σύμβαση).

Η αγοραστική δύναμη των μισθωτών που αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση κατρακυλά στα επίπεδα που ήταν στο τέλος της δεκαετίας του 1970, σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, Σάββα Ρομπόλη.

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Ε.Π.Κ.Κ: ¨Πρωτοφανής καινοτόμος, απόφαση του Ειρηνοδικείου Ρεθύμνου, σώζε όληι την περιουσία οικογένειας

 
Η Πρόεδρος της Ε.Π.Κ.Κ κ.Ιωάννα Μελάκη
Σημαντική είναι η απόφαση του Ειρηνοδικείου Ρεθύμνης, για υπερχρεωμένο νοικοκυριό, όπου στα πλαίσια των ασφαλιστικών μέτρων προχώρησε σε καινοτόμο απόφαση ,αποδεχόμενο ακριβώς , το σχέδιο διευθέτησης των χρεών, όπως εκείνο υποβλήθηκε  από το "μπορώ¨και της νέας οικονομικής κατάστασης όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα ,από την μείωση του εισοδήματος της οικογένειας και όπως αυτή απεικονίστηκε και προτάθηκε  από το Οικονομοτεχνικό Επιτελείο της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,και της συνεργαζόμενης με την ΄Ενωση δικηγόρου  του Ρεθύμνου κ.Παπαγεωργίου Αλεξάνδρας η οποία συνέδραμε την οικογένεια στην κατάθεση της αίτησης  στο Ειρηνοδικείο όπως οι διατάξεις του Νόμου Κατσέλη ορίζουν..σώζοντας όχι μόνο την πρώτη κατοικία της οικογένειας αλλά και όλα τα περιουσιακά στοιχεία, που ήταν και ο "στόχος" της οικογένειας.Πρόκειται για οικογένεια που με δυσκολία τα "βγάζουν"πέρα καθώς η σύζυγος είναι δημ.υπάλληλος, ο δε σύζυγος άνεργος με σημαντικά προβλήματα υγείας.


Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνης  δέχτηκε τις δόσεις που πρότεινε η οικογένειά τόσο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αλλά και στις άλλες Τράπεζες.Το διαφορετικό σαυτή την απόφαση είναι ότι απαγορεύει τα καταδιωκτικά μέσα των αντιδίκων πιστωτών να πλήξουν τα περιουσιακά στοιχεία του υπερχρεωμένου νοικοκυριού  μέχρι την ημερομηνία του τακτικού δικαστηρίου που έχει οριστεί. Σαυτή την περίπτωση διατάσσεται η άμεση καταβολή των προτεινόμενων δόσεων από την οικογένεια, χωρίς να σταματήσουν οι πληρωμές, δηλαδή με την απόφαση αυτή ο νόμος 3869/2010 στα χέρια των δικαστών  και με την  κρίση τους γίνεται περισσότερο αποτελεσματικός, χωρίς να δημιουργείται σημαντικό  οικονομικό κενό μέχρι  την εκδίκαση της υπόθεσης  στο κυρίως δικαστήριο και χωρίς να θίγονται συμφέροντα  πιστωτών  και δανειοληπτών που  έχουν προσφύγει στην πρόνοια του νόμου 3869?2010 αποδεικνύοντας  για μια ακόμα φορά, ότι ο Νόμος αυτός στα χέρια των Ελλήνων δικαστών φέρνει την ισορροπία στην χρηματοπιστωτική αγορά, χωρίς
  Τέλος, η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης υπογραμμίζει ότι ,δίκαιες λύσεις  υπάρχουν και χωρίς καμία τροποποίηση- βελτίωση του Νόμου Κατσέλη γεννιούνται, καθημερινά με τις χιλιάδες αποφάσεις ,απλώς συμπλήρωση χρειάζεται με τις προτεινόμενες από την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης  που είναι και οι σημαντικότερες:
1)" Κούρεμα" σε όλα τα χρέη 50%
2))" Κούρεμα" 100%  από το χρέος στους μακροχρόνια άνεργους χωρίς περιουσία
3)Ένταξη στο Νόμο Κατσέλη "υποχρεωτικά" και τους μικρο εμπόρους
                   
                         Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                                                         Ιωάννα Μελάκη


Δράμα! Ένας στους δύο χρωστάει στην Εφορία!


Ένας στους δύο φορολογουμένους έχει πλέον ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία! Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις φορολογικές εισπράξεις αποτελούν την πιο τρανή απόδειξη ότι όσο αυξάνονται οι φόροι τόσο μειώνεται και ο αριθμός των φορολογουμένων που μπορούν να τους πληρώσουν.

Από ένα σύνολο περίπου 5.500.000 φυσικών προσώπων, υπόχρεων σε φορολογική δήλωση, τα 2.548.071 εμφανίζονται (στις 31-12-2012) να έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία. Συνολικά στο τέλος του 2012 περίπου 2.500.000 φυσικά πρόσωπα και 148.500 επιχειρήσεις χρωστούσαν στο Δημόσιο 55,7 δισ. ευρώ! Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν στις αρχές του έτους αγγίζουν το 1,315 δισ. ευρώ.

Η ανάλυση των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών δείχνει μέση ληξιπρόθεσμη οφειλή 432 ευρώ για κάθε φορολογούμενο, γεγονός που σημαίνει ότι τα απλήρωτα χρέη δεν είναι άλλα από τον φόρο εισοδήματος, το χαράτσι ή τον φόρο ακινήτων, που βομβαρδίζουν σε μηνιαία βάση τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κάνοντας τους φορολογουμένους να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Αλλωστε η συνολική κατηγοριοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ύψους 55,7 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου δείχνει ότι 2.300.000 φορολογούμενοι χρωστούν έως 3.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά 1,1 δισ. ευρώ.

Από το συνολικό ποσό των 56,6 δισ. ευρώ, τα 9,013 δισ. ευρώ είναι παλαιά χρέη επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει και φυσικών προσώπων, ενώ άλλα 3,671 δισ. ευρώ είναι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας, Δημοτικών Επιχειρήσεων και λοιπών φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Από το «παλιό» ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που συσσωρεύτηκε έως το τέλος του 2012, μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους εισπράχθηκαν 432.000.000 ευρώ, ενώ από το «νέο» ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που συσσωρεύτηκε από τις αρχές του έτους, εισπράχθηκαν μόλις 56.000.000 ευρώ. Οι εισπρακτικές επιδόσεις είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τους στόχους που έχουν τεθεί στη σύνταξη του Προϋπολογισμού και του Μνημονίου. Συγκεκριμένα, αν και προβλέπεται η είσπραξη φέτος του 14% του «νέου» ληξιπρόθεσμου χρέους έως το τέλος Ιουνίου, το πρώτο δίμηνο του έτους έχει εισπραχθεί μόλις το 4,28%.

Στέλιος Κράλογλου – Δημοκρατία

Συννεφιασμένος ο καιρός το Σάββατο - Σε ποιες περιοχές θα βρέξει


Συννεφιά και σποαραδικές, πρόσκαιρες βροχές είναι τα χαρακτηριστικά που θα «στήσουν» το σκηνικό του καιρού το Σάββατο. Ισχυροι νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως μέχρι και 8 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη, ενώ άνοδο αναμένεται να σημειώσει η θερμοκρασία.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού της ΕΜΥ για την Παρασκευή έχει ως εξής:
  • Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθούν και από αργά το απόγευμα θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές στη δυτική Μακεδονία.
Ανεμοι: Ασθενείς και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
  • Νησιά ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο νότιο ιόνιο 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στην ήπειρο θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
  • Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους και κατά περιόδους αυξημένες.
Ανεμοι: Ασθενείς και βαθμιαία ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
  • Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στην βόρεια Κρήτη η μεγίστη έως 25 βαθμούς Κελσίου.
  • Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
  • Αττική
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
  • Θεσσαλονίκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Επιχειρηματίας: Ετσι μου έφαγαν τα λεφτά ο Ανθόπουλος και οι τοκογλύφοι φίλοι του


Σημαντικά στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος τοκογλυφίας που φέρεται να συμμετείχε ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και επί σειρά ετών βουλευτής Σερρών Γιαννης Ανθόπουλος, έδωσε στη δημοσιότητα η επιχειρηματίας που έστειλε στη δικαιοσύνη την υπόθεση.

Συγκεκριμένα, η κυρία Οδέττη Πετρίδη που έχει εταιρεία εμπορίας καπνού στην Καβάλα μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο για τη δράση του κυκλώματος και τη διαμεσολάβηση του κ. Ανθόπουλου.

Η κυρία Πετρίδη σημείωσε πως ο πρώην βουλευτής Σερρών ήταν στενός φίλος της οικογένειας του συζύγου της και αναγκάστηκε να προσφύγει στους τοκογλύφους όταν μπήκε στον Τειρεσία από τα «επίσημα» τραπεζικά ιδρύματα.

Παράλληλα, η ιδιοκτήτρια της εταιρείας ανέφερε πως τον Απρίλιο του 2001 ήρθε σε επαφή με το κύκλωμα τοκογλύφων και συμφώνησε στη χορήγηση δανείου ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, με το επιτόκιο να είναι εξωπραγματικό: ξεκίνησε από 46% ετησίως και έφτασε μέχρι 220% το 2005!

Μάλιστα, το κύκλωμα για να εξασφαλίσει την αποπληρωμή των δανεικών, προσημείωνε ακίνητα υψηλότερης αξίας, τα οποία ήταν ελεύθερα χρεών προς τις τράπεζες ή το Δημόσιο. Μάλιστα, για να φαίνεται «νομότυπη» η συναλλαγή, είχαν φτιάξει «μαϊμού» εταιρεία που είχε πουλήσει καπνά στην εταιρεία της Πετρίδη.

Έτσι, η εταιρεία εμφανίζεται να πουλάει ακατέργαστο καπνό σε άλλη εταιρεία, ενώ την ίδια ημέρα εμφανίζονται πωλήσεις κατεργασμένων καπνών σε μονοπρόσωπη επιχείρηση ΕΠΕ, με ποσοστό 10% πάνω από την τιμή αγοράς. Βάσει των στοιχείων του ανακριτή διαχειρίστρια της μονοπρόσωπης εμφανίζεται η ανήλικη κόρη της ιδιοκτήτριας της εταιρείας από την Καβάλα.

Η εμπλοκή του Ανθόπουλου και η... γλύκα

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το επιπλέον ποσοστό 10% είναι «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» για τον κ. Ανθόπουλο και συνολικά προσδιορίζεται σε ποσό που αγγίζει τα 1.757.800 ευρώ.

Ο ανακριτής διαθέτει στοιχεία από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του κατηγορούμενου και των οικείων του, από τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες προκύπτουν εμβάσματα τουλάχιστον 700.000 ευρώ σε λογαριασμούς του πρώην πολιτικού και της συζύγου του.

Ακόμα, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ζητούσε -πέραν του 10%- ένα ποσοστό 1%, στην αρχή των διαπραγματεύσεων, για τη... γλύκα των τοκογλύφων, προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η εκταμίευση των χρημάτων.

Πλέον, ο 64χρονος Γιάννης Ανθόπουλος -που όταν συνέβη η συναλλαγή ήταν ενεργό πολιτικό πρόσωπο- κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε τοκογλυφία και χρειάστηκε να καταβάλει 200.000 εγγύηση για να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.



Πηγή:  | iefimerida.gr

Enhanced by Zemanta

Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των ακροδεξιών που πυρπόλησαν την Τράπεζα Κύπρου στον Βόλο


Κατόπιν σχετικής διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες των τριών νεαρών ημεδαπών που συνελήφθησαν στο Βόλο για εμπρησμό ΑΤΜ της τράπεζας Κύπρου, με βόμβες μολότοφ.

Πρόκειται για τους:

1) ΚΙΟΥΜΟΥΡΤΖΟΓΛΟΥ Χρήστο του Κωνσταντίνου και της Αναστασίας, ο οποίος γεννήθηκε την 24-07-1992 στο Βόλο,

2) ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ Αριστείδη – Δαυίδ του Αθανασίου και της Ηλέκτρας, ο οποίος γεννήθηκε την 12-04-1990 στην Καστοριά,

3) ΑΝΔΡΕΟΥ Ορφέα του Γεωργίου και της Αγνής, ο οποίος γεννήθηκε την 19-07-1995 στο Βόλο,

Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κατοχή από κοινού εκρηκτικών υλών, έκρηξη από κοινού, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς από κοινού πράγματος ιδιαίτερα μεγάλης αξίας που βρίσκονταν σε δημόσιο χώρο με έκρηξη, από περισσότερους από δύο, που ενήργησαν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, παράνομη οπλοκατοχή από κοινού και κατά μόνας για τον πρώτο και τον τρίτο και παράνομη οπλοφορία από κοινού.

Α-ΠΙΣ-ΤΕΥ-ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ-Πλοίο "δένει" με 9 μποφόρ στην Κίμωλο


Ένα απίστευτο βίντεο φανερώνει τις αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να καταπλεύσουν τα πλοία σε πολλά από τα απροστάτευτα και ακατάλληλα λιμάνια των Κυκλάδων.
Δείτε πως το πλοίο Αδαμάντιος Κοραής επιχειρεί να προσεγγίσει το λιμάνι της Ψάθης Κιμώλου, ανήμερα της 25ης Μαρτίου 2013, ενώ στην περιοχή πνέουν θυελλώδεις άνεμοι 9 μποφόρ. Τα τεράστια κύματα, όχι απλά «λούζουν» τη μικρή προβλήματα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή μετατρέποντας σε ποτάμι τον παραλιακό δρόμο.

Βρήκαν ολόκληρο οπλοστάσιο στην Α πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού!


- Γεμάτη αυτοσχέδια μαχαίρια και κινητά τηλέφωνα η Α πτέρυγα των φυλακών
- Βρέθηκε μαχαίρι και κινητό τηλέφωνο σε κελί που κρατούνται κατηγορούμενοι για την Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
- Η επιχείρηση σχεδιάστηκε με άκρα μυστικότητα και έγινε τα ξημερώματα


Σε αιφνιδιαστικό έλεγχο προχώρησαν τα ξημερώματα άνδρες των ΕΚΑΜ και σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Α πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού μετά τα πρόσφατα απανωτά κρούσματα με αποδράσεις κρατουμένων από φυλακές της χώρας αλλά και την ομηρία σωφρονιστικών υπαλλήλων από τον Αλκέτ Ριζάι.

Σύμφωνα με πληροφορίες στους ελέγχους που έγιναν βρέθηκε μεγάλος αριθμός αυτοσχέδιων μαχαιριών και πολλά κινητά τηλέφωνα.

Η έρευνα έγινε σε 2 πτέρυγες όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αυτοσχέδια μαχαίρια, κινητά, κάρτες sim και μεγάλες ποσότητες αυτοσχέδιου τσίπουρου.

Επίσης, στα κελιά των κρατουμένων κρατουμένων για την ληστεία στο Βελβεντό και συμμετοχή τους στην Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς βρέθηκαν βρέθηκαν δυο μαχαίρια και τέσσερα κινητα.

Έρευνες έγιναν και στα λεγόμενα κελιά VIP. Σε αυτά βρέθηκαν πολλά κινητά.

Βρέθηκαν και αυτοσχέδια βάρη όπως βλέπετε στην φωτογραφία τα οποία σε περιπτώσεις εξεγέρσεων τα γεμίζουν με χώμα και τα χρησιμοποιούν εναντίον των σωφρονιστικών.

Τα χρώματα και τα καλώδια που βλέπετε στην φωτογραφία τα χρησιμοποιούν, τα πρώτα για τατουάζ και τα δεύτερα για να φτιάχνουν αυτοσχέδιες κεραίες αλλά και γιανα επιδιορθώνουν κινητά.

Ο συναγερμός χτύπησε στις αρχές μετά την ανακάλυψη συνολικά 18 χειροβομβίδων στις φυλακές Τρικάλων.

Οι συνεργοί των 11 Αλβανών δραπετών, που κατάφεραν να δραπετεύσουν την περασμένη Παρασκευή το βράδυ από τις φυλακές Τρικάλων είχαν μαζί τους "Ολόκληρο στρατόπεδο".

Ηλεία: Εννέα χρόνια σε 53χρονο για τον βιασμό 13χρονης


Μια τραγική υπόθεση βιασμού αναβίωσε στην αίθουσα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Πάτρας.

Πριν από πέντε χρόνια μια 13χρονη τότε κοπέλα από την Ηλεία είχε καταγγείλει τον βιασμό της από έναν 53χρονο οικογενειακό της φίλο, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννέα ετών. Η ανατριχιαστική υπόθεση είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Η 18χρονη πλέον κοπέλα περιέγραψε τον εφιάλτη που έζησε στα παιδικά της χρόνια. Οπως είπε η ίδια, ο κατηγορούμενος ήταν φίλος της οικογένειάς της και μετέβη σπίτι της και στη συνέχεια στο δωμάτιό της και εκμεταλλευόμενος την απουσία των γονέων της τη βίασε. Η κοπέλα έπειτα από καιρό κατάλαβε πως κάτι περίεργο συμβαίνει και ανακάλυψε πως ήταν έγκυος.

Εσπασε τη σιωπή της αφού αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και τότε εξομολογήθηκε στους γονείς της αυτό που της είχε συμβεί.

Αρχικά, όπως ανέφερε στο δικαστήριο, φοβόταν να μιλήσει. Η 13χρονη τότε υπεβλήθη σε τεστ DNA, όμως απέβαλε μετά την αμνιοπαρακέντηση.

Αποδείχθηκε όμως από το τεστ ότι πατέρας του εμβρύου ήταν ο βιαστής της. Ο 58χρονος κατηγορούμενος κατά τη διάρκεια της απολογίας του δήλωσε πως ό,τι έγινε συνέβη με τη θέληση της ανήλικης και υποστήριζε πως είχαν δεσμό. Το Δικαστήριο όμως δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 9 ετών.

NIKAS και... ΥΦΑΝΤΗΣ με "πέταλα"! - Ανιχνεύθηκε DNA αλόγου -Ποια προϊόντα αποσύρονται


Στην ανάκληση σειράς προϊόντων στα οποία ανιχνεύθηκε DNA αλόγου, προχώρησε πριν από λίγες μέρες ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα προϊόντα:
Κατεψυγμένο σουτζουκάκι, κοτομπουκίτσες και σνιτσελάκι που παράγονται από την εταιρεία «T&T Foods Α.Ε.» για την επιχείρηση «Χούτος Catering A.E» Προ-ψημένα κατεψυγμένα μπιφτέκια «IFANTIS», που παρασκευάζονται από την εταιρεία «ΥΦΑΝΤΗΣ Α.Ε.» λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης με εμπορική ονομασία «NIKAS ΜΟΣΧΑΡΙ λουκάνικα τ. Φρανκφούρτης» Και παριζάκι με εμπορική ονομασία «ΝΙΚΑS ΜΟΣΧΑΡΙ παριζάκι», που παρασκευάζονται από την εταιρεία «Π. Γ. ΝΙΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.».

Η ανακοίνωση της εταιρείας "ΝΙΚΑΣ":

"Η ΝΙΚΑΣ με αφορμή τα αποτελέσματα του ΕΦΕΤ, αναφορικά με τον εντοπισμό ίχνους DNA αλόγου σε δύο (2) προϊόντα της σειράς "ΝΙΚΑΣ MΟΣΧΑΡΙ" προχώρησε σε προληπτική απόσυρση όλων  των προϊόντων της σειράς από όλα τα σημεία πώλησης στην Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση του συνόλου των ελέγχων που διενήργησε η εταιρεία με δική της πρωτοβουλία, σας ενημερώνουμε ότι τα αποτελέσματα τους ήταν αρνητικά.
H ΝΙΚΑΣ αναγνωρίζει την αναστάτωση που δημιούργησε στο καταναλωτικό κοινό η συγκεκριμένη είδηση. Με δεδομένο ότι το πρόβλημα αφορά πλέον συνολικά τις διαδικασίες ελέγχου της διατροφικής αλυσίδας πανευρωπαϊκά και με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση ποιότητας των προϊόντων ΝΙΚΑΣ, η εταιρεία προχώρησε:
Στην αγορά μηχανήματος προηγμένης τεχνολογίας ανίχνευσης DNA, ώστε μέσα από εσωτερικούς ελέγχους να διασφαλίσει περαιτέρω στους καταναλωτές την υψηλών προδιαγραφών υγιεινή και ασφάλεια των προϊόντων της.
Στην προληπτική διακοπή της παραγωγής των προϊόντων ΝΙΚΑΣ ΜΟΣΧΑΡΙ, μέχρι την ολοκλήρωση των νέων διαδικασιών ελέγχου.
Εμείς στη ΝΙΚΑΣ θέλουμε να είστε σίγουροι για την ποιότητά μας. Για το λόγο αυτό  επενδύουμε με ευθύνη όλη μας την προσπάθεια σε αυτό".

Εργαζόμενοι στη Χαλυβουργική έχουν αποκλείσει την Αθηνών - Κορίνθου


Αντιδρούν στις απολύσεις και στις μειώσεις μισθών


Σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα προς Αθήνα, έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργική, οι οποίοι πραγματοποιούν δίωρη στάση εργασίας (10:30-12:30).

Οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργική αντιδρούν στις απολύσεις και στις μειώσεις μισθών. Συμμετείχαν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης και πραγματοποιήσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο κέντρο της Αθήνας.

Τη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους.

Μέχρι πότε ισχύει η εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ και τι θα γίνει στη συνέχεια

Μέχρι το τέλος του 2015 οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ καλύπτονται από την κρατική εγγύηση. Στη συνέχεια, εφόσον ολοκληρωθεί το σχέδιο για την τραπεζική ένωση της ευρωζώνης, η εγγύηση θα παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο ελληνικός νόμος (νόμος 3746/2009) προβλέπει ότι η εγγύηση των "ασφαλισμένων" (έως 100.000 ευρώ) καταθέσεων παρέχεται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων μέχρι το τέλος του 2015.

Το όριο αυτό είναι κοινό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση κοινοτική οδηγία, αλλά κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για την αποζημίωση των πολιτών της.

Τραπεζική ένωση και εγγύηση από την ΕΚΤ

Στη συνέχεια, με βάση τον πολιτικό σχεδιασμό της Ευρωζώνης προβλέπεται ότι μετά το 2015 η εγγύηση των καταθέσεων θα παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης η οποία πρόκειται να δημιουργηθεί.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ θα αναλάβει και την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος σε όλες τις χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ.

Τα ρίσκα "ατυχήματος"

Ουδείς, βέβαια, μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα τα πράγματα να εξελιχθούν διαφορετικά, εάν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις και δεν τηρηθεί ο σχεδιασμός που έχει ανακοινωθεί. Εάν π.χ. διαλυθεί το ευρω όπως φοβούνται ορισμένοι αναλυτές ή εάν τα πράγματα εξελιχθούν σε άλλη κατεύθυνση.

Από τη στιγμή, πάντως, που θα ισχύσει η τραπεζική ένωση, η εγγύηση των ασφαλισμένων καταθέσεων θα παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μέχρι το τέλος του 2015, όμως, οι εγγυήσεις είναι εθνικές, παρέχονται από κάθε Κράτος και όπως είναι λογικό εξαρτώνται από τη χρηματοδοτική δυνατότητα κάθε Κράτους.

Άλλωστε, το όριο των 100.000 ευρώ είναι μια πολιτική απόφαση, όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Κύπρου, όπου αρχικά είχε αποφασισθεί να "κουρευτούν" και οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Θεωρητικά, δεν αποκλείεται εάν σε κάποια χώρα το τραπεζικό σύστημα ή κάποια τράπεζα χρειαστεί κεφάλαια και για κάποιο λόγο δεν επαρκούν οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ή το Κράτος δεν μπορεί να τις καλύψει, να αναθεωρηθεί και το όριο. Όμως κάτι τέτοιο θα είναι αρκετά ακραίο, δεδομένου ότι μετά το "λάθος" της Κύπρου συνολικά η Ευρωζώνη έσπευσε να επιβεβαιώσει την εγγύηση των 100.000 ευρώ φοβούμενη τις κολοσσιαίες συνέπειες που θα είχε το αντίθετο.

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα

Στο πλαίσιο αυτό, και έως ότου ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, θα γίνει το "μεγάλο ξεκαθάρισμα" στις ευρωπαϊκές τράπεζες δηλαδή η κάλυψη των ανοιγμάτων που έχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι τελευταίες θα πρέπει να καλύψουν τα όποια "ανοίγματα" έχουν απομείνει από τη μεγάλη πιστωτική φούσκα της προηγούμενης δεκαετίας.

Και για να καλύψουν τα ανοίγματα αυτά, θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα, κατά σειρά, των μετόχων, των ομολογιούχων και των καταθέσεων που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Αυτό έγινε σαφές τις τελευταίες ημέρες με τις δηλώσεις των αξιωματούχων και το "παράδειγμα" της Κύπρου.

Ετσι, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι εάν σε μια χώρα μέλος το τραπεζικό σύστημα χρειαστεί χρήματα για να καλύψει "ανοίγματα" και "τρύπες" μπορεί να "μπει χέρι στις καταθέσεις.

Στην πραγματικότητα, στην Κύπρο τηρήθηκε η δέσμευση για την κάλυψη των 100.000 ευρώ, χωρίς να ενεργοποιηθεί η κρατική εγγύηση. Απλώς οι καταθέσεις μέχρι τις 100.000 ευρώ μεταφέρθηκαν στην "καλή" τράπεζα, ενώ οι υπόλοιπες στην "κακή" όπου και θα χρησιμοποιηθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος για να καλυφθούν τα ανοίγματα.

Τι γινόταν πριν το 2008

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όριο εγγύηση των καταθέσεων ήταν χαμηλότερο στο παρελθόν. Στην Ελλάδα μέχρι το 2008 ήταν 20.000 ευρώ ανά κατάθεση και ανά λογαριασμό.

Το 2008, όμως, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, το όριο ανέβηκε στις 100.000 ευρώ, στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, έτσι ώστε οι καταθέτες να αισθάνονται ασφαλείς και να μην αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες.

Και τούτο γιατί εάν οι καταθέτες αποσύρουν τα χρήματά τους, προκαλούν μόνοι τους την καταστροφή της τράπεζας και, τελικά, των ίδιων τους των χρημάτων.

Οι καταθέσεις ανήκουν στα κεφάλαια που χρησιμοποιεί η τράπεζα.

Επομένως, όταν μειώνονται οι καταθέσεις κάτω από ένα όριο, η τράπεζα χρειάζεται νέα κεφάλαια.



money-money.gr

ΤΩΡΑ - Νέα επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι του αδελφού του Σίμου Κεδίκογλου


Νέα εμπρηστική επίθεση με γκαζάκια σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο σπίτι του αδελφού του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου στην Εμμανουήλ Μπενάκη. 

Στο σημείο σπεύδουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις καθώς και τα ειδικά σώματα της αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι στο σπίτι του αδελφού του Σίμου Κεδίκογλου είχε σημειωθεί επίθεση με μολότοφ στις 12 Ιανουαρίού του 2013.


Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

41.576 πλασματικές συντάξεις εντοπίστηκαν την τελευταία διετία

Τις 41.576 φτάνουν οι πλασματικές συντάξεις που εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους της τελευταίας διετίας στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τις 41.576 φτάνουν οι πλασματικές συντάξεις που εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους της τελευταίας διετίας στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Άλλες περίπου 10.000 συντάξεις που αφορούν χήρες και άγαμες θυγατέρες είναι σε διαδικασία διασταυρώσεων από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς δεν έχουν εντοπιστεί στους μέχρι τώρα ελέγχους.

Τόνισε ότι τα χρήματα από τις πλασματικές συντάξεις θα αναζητηθούν και θα δοθούν όλα τα στοιχεία στον Άρειο Πάγο. Επισήμανε πως το ύψος των χρημάτων από αυτές τις συντάξεις εκτιμάται περίπου σε 420 εκ ευρώ.
skai.gr

Συνελήφθη για χρέη στο Δημόσιο ο πρόεδρος της «Γενικής Ταχυδρομικής»

Χειροπέδες πέρασαν σήμερα-Πέμπτη οι άντρες της δίωξης οικονομικού εγκλήματος στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ταχυμεταφορών «Γενική ταχυδρομική», Νικόλαο Βεργιόπουλο.

Σε βάρος του 61χρονου εκκρεμούσαν βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 7.570.814,09 ευρώ.


 protothema.gr

Αυτό είναι το οπλοστάσιο οπαδών της Χρυσής Αυγής που συνελήφθησαν στο Βόλο για εμπρησμό της Τράπεζας Κύπρου [εικόνες]


Σιδερογροθιές, ρόπαλα, απομιμήσεις όπλων, κουκούλες, αλλά και φυλλάδια ναζιστικού περιεχομένου, μπλούζες και κασκόλ της Χρυσής Αυγής βρήκε η αστυνομία στα σπίτια των τριών νεαρών που συνέλαβε στον Βόλο με την κατηγορία για εμπρησμό υποκαταστήματος της Τράπεζας Κύπρου.

Το πρωί της Πέμπτης οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Συνέλαβαν τρεις Ελληνες ηλικίας 21, 23 και 17 ετών οι οποίοι είχαν τοποθετήσει αυτοσχέδιους μηχανισμούς, βόμβες μολότοφ, σε ΑΤΜ της Τράπεζας Κύπρου προκαλώντας την ολοσχερή καταστροφή του.

Σε βάρος των τριών σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εμπρησμό, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, έκρηξη, παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και εκρηκτικών υλών.

Οι δράστες έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλες full face,σκούφους και κασκόλ μετέβησαν στο υποκατάστημα της Τράπεζας και αρχικά προσπάθησαν να σπάσουν με πέτρα τη τζαμαρία της πόρτας ασφαλείας, πιθανώς για να πετάξουν τις μολότοφ στο εσωτερικό της τράπεζας.

Οταν η προσπάθεια απέτυχε ο 21χρονος έσπασε την οθόνη του Μηχανήματος Αυτόματης Ανάληψης και οι άλλοι δύο έριξαν τις μολότοφ με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς το ΑΤΜ.

Επειτα από κινητοποίηση της αστυνομίας οι νεαροί εντοπίστηκαν να επιβαίνουν σε μοτοποδήλατο και μοτοσυκλέτα που χρησιμοποίησαν για τη διαφυγή τους και προσήχθησαν, ενώ λίγο αργότερα αποδέχθηκαν τις πράξεις τους.

Στις έρευνες που διεξήγαγαν ο αρχές στα σπίτια τους βρέθηκαν απομιμήσεις όπλων, ρόπαλα, σιδερογροθιές, κουκούλες, κασκόλ της Χρυσής Αυγής, μπλούζες και φυλλάδια της Χρυσής Αυγής και υλικό ναζιστικό περιεχόμενο.

Αναλυτικά:

Στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

  • δύο (2) σκούφοι,
  • μία (1) κουκούλα τύπου full face ,
  • δύο (2) κασκόλ,
  • δύο (2) κινητά τηλέφωνα,
  • ένα (1) αδιάβροχο παντελόνι και
  • ένα (1) ζευγάρι γάντια
  • τα προαναφερόμενα δίκυκλα οχήματα (μοτοσικλέτα και μοτοποδήλατο)

Επιπλέον, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- στην οικία του 21χρονου:

  • μία (1) μεταλλική σιδερογροθιά,
  • δύο (2) ξύλινα ρόπαλα, εκ των οποίων το ένα τύπου baseball
  • έντυπο υλικό με ναζιστικό περιεχόμενο,
  • ένα (1) κινητό τηλέφωνο,

- στην οικία του 23χρονου:

  • μία (1) κουκούλα τύπου full face

- στην οικία του 17χρονου:

  • μία (1) σιδερογροθιά,
  • ένα (1) ξύλινο ρόπαλο τύπου baseball ,
  • ένα κασκόλ και μία μπλούζα με λογότυπο πολιτικού κόμματος
  • δύο (2) απομιμήσεις πιστολιών ( replica ) με γεμιστήρες

Λίγο πριν την έρευνα στην οικία του 17χρονου, οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν τους γονείς του να προσέρχονται στο σημείο. Ο 45χρονος πατέρας εισήλθε βιαστικά στο σπίτι και μετά από λίγο βγήκε, κρατώντας δύο πλαστικά κυτία, τα οποία παρέδωσε στην 43χρονη σύζυγό του, με σκοπό να τα αποκρύψουν. Οι γονείς ακινητοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς και σε έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν μέσα στα κυτία και κατασχέθηκαν:

  • δύο (2) εξάσφαιρα περίστροφα,
  • ένα (1) τυφέκιο με δύο κάννες και
  • μία (1) συσκευή με πέντε μεταλλικές βέργες καθαρισμού πιστολιού – τυφεκίου

Οι γονείς του 17χρονου συνελήφθησαν για συνέργεια στο αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής.

Και οι πέντε συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ενώ προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας.

Για στοχοποίηση από την Αστυνομία μιλάει η Χρυσή Αυγή

Από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει:

«Ουδεμία σχέση έχει η Χρυσή Αυγή με τους συλληφθέντες του Βόλου. Τα είδη ρουχισμού που... "ανακάλυψε" η αστυνομία στην οικία του ενός ανηλίκου εκ των τριών, μπορεί πλέον να τα προμηθευτεί ο οποιοσδήποτε από οπουδήποτε,ακόμη και από λαϊκές αγορές. Αν ανακάλυπταν κασκόλ ποδοσφαιρικής ομάδος ή... μπρελόκ άλλης πολιτικής παράταξης θα τα δημοσίευαν οι υπάλληλοι της ασφάλειας;

Όσες φορές δράστες στυγνών εγκλημάτων (όπως ο δολοφόνος του οδηγού ταξί στην Πάρο) έχουν εκφραστεί δημόσια υπέρ συγκεκριμένου κόμματος και έχουν διαδικτυακές φιλίες με στελέχη του, δεν έβγαλε άχνα η αστυνομία. Η Χρυσή Αυγή επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει κάθε πράξη βίας και διενεργεί τον πολιτικό της αγώνα στα πλαίσια του Νόμου και του Συντάγματος».



Πηγή:  iefimerida.gr

Γιατρός κατηγορείται για 7 φόνους και διερευνάται αν ευθύνεται για 300 θανάτους!

Μία βραζιλιάνα γιατρός, η οποία κατηγορείται ότι προκάλεσε τον θάνατο επτά ασθενών για να ελευθερώσει κλίνες στη μονάδα εντατικής θεραπείας ενός νοσοκομείου, ενδεχομένως να ευθύνεται για μέχρι και 300 θανάτους, σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Υγείας…
Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι η δρ Βιρτζίνια Σοάρες Ντε Σόουζα και η ιατρική της ομάδα χορηγούσαν μυοχαλαρωτικά φάρμακα σε ασθενείς και στη συνέχεια τους μείωναν την τροφοδοσία του οξυγόνου προκαλώντας τον θάνατό τους από ασφυξία στο Ευαγγελικό Νοσοκομείο, στη νότια πόλη Κουριτίμπα.

Η Ντε Σόουζα, μία 56χρονη χήρα, συνελήφθη τον περασμένο μήνα και εναντίον της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία πρώτου βαθμού για επτά περιπτώσεις. Κατηγορίες για ανθρωποκτονία απαγγέλθηκαν επίσης και εναντίον τριών ακόμη γιατρών, τριών νοσηλευτριών και ενός φυσιοθεραπευτή, που συνεργάστηκαν με την Ντε Σόουζα.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το κίνητρο των φόνων που ήταν να ελευθερώνονται κρεβάτια στην ΜΕΘ του νοσοκομείου για άλλους ασθενείς έγινε γνωστό από υποκλοπές των τηλεφωνικών συνομιλιών της.

Ο δικηγόρος της δήλωσε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις

Ο δικηγόρος της Ντε Σόουζα Ελίας Ματάρ Άσαντ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για τους φόνους και ότι η αθωότητα της γιατρού θα αποδειχτεί.

Πάντως, αναμένεται να έρθουν στο φως της δημοσιότητας περισσότερες περιπτώσεις θανάτων ασθενών τους οποίους προκάλεσε η Ντε Σόουζα καθώς οι αρχές ερευνούν τα ιατρικά αρχεία 1.700 ασθενών που πέθαναν τα τελευταία επτά χρόνια στο νοσοκομείο, στην ΜΕΘ του οποίου επικεφαλής ήταν η Ντε Σόουζα.

«Ήδη έχουμε πιστοποιήσει περισσότερες από 20 περιπτώσεις και ερευνούμε σχεδόν 300 ακόμα», δήλωσε την Κυριακή στην εκπομπή Fantastico του τηλεοπτικού δικτύου Globo ο επικεφαλής των ερευνών του υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας, δρ Μάριο Λομπάτο.

Ίσως μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις κατά συρροήν δολοφονιών

Αν οι εισαγγελείς αποδείξουν ότι η Ντε Σόουζα σκότωσε 300 ασθενείς, τότε θα πρόκειται για μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις κατά συρροήν δολοφόνων στον κόσμο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η Ντε Σόουζα απουσίαζε από το νοσοκομείο κι έδινε τηλεφωνικώς οδηγίες στους βοηθούς της πώς να τερματίσουν τη ζωή του ασθενή, σύμφωνα με την δικογραφία.

Την περασμένη εβδομάδα, δικαστής της Κουριτίμπα διέταξε την αποφυλάκιση της Ντε Σόουζα και της ιατρικής της ομάδας.


πηγή: news247

Κυνηγούν τον Καλατράβα από Νέα Υόρκη ως τη Βενετία λόγω υπερκοστολόγησης ελαττωματικών κατασκευών [εικόνες]


Τα έργα του Σαντιάγο Καλατράβα, μόνο αμελητέα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Οι απόψεις του και το στιλ του στην αρχιτεκτονική, είχαν ως αποτέλεσμα πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο να «αγκαλιάσουν» τις κατασκευές του ανάμεσα τους και η Αθήνα.

Τα τελευταία χρόνια όμως αυξάνονται οι αντιδράσεις και οι αρνητικές κριτικές στον ίδιο και στα έργα του, καθώς πλέον χαρακτηρίζονται υπερεκτιμημένα, ελαττωματικά, με υψηλό κόστος συντήρησης, με πολλούς να τον κατηγορούν ότι αμείφθηκε με υπέρογκα ποσά για έργα που εν τέλει δεν «έπιασαν».

Όπως αναφέρουν τα «Νέα», τα αρνητικά σχόλια για τον Καλατράβα υπάρχουν σε πάρα πολλές πόλεις όπου δημιούργησε έργα, με την γενέτειρα του τη Βαλένθια, την Βενετία, το Οβιέδο, την Νέα Υόρκη και άλλες πόλεις να εξαπολύουν δριμύ κατηγορώ για τις πρακτικές και την αποτελεσματικότητα του Ισπανού αρχιτέκτονα.



ΟΑΚΑ: Το «λίφτινγκ» κόστισε 12.771% παραπάνω από το αρχικό πλάνο!

Ο Σαντιάγο Καλατράβα, έβαλε το «μαγικό» ραβδί του και στην Αθήνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Μέσα στο γενικό κλίμα της ανοργανωσιάς, ανατέθηκε στον Ισπανό αρχιτέκτονα το «λίφτινγκ» του ΟΑΚΑ. Μόνο η μελέτη κόστισε 1,17 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα 300 μέλη της ομάδας του Καλατράβα αμείφθηκαν με 4,5 εκατ. ευρώ! Τα ευτράπελα δεν σταμάτησαν εκεί καθώς η στέγη του σταδίου κόστισε 130 εκατ. ευρώ, ενώ η συντήρηση της κόστισε άλλα 6 εκατομμύρια. Εν τέλει το συνολικό κόστος της ανακατασκευής του ΟΑΚΑ έφτασε τα 399 εκατομμύρια ευρώ με την υπερκοστολόγηση να αγγίζει το 12.771% από τα αρχικά 3,1 εκατομμύρια ευρώ που είχαν υπολογιστεί. Πάντως ο Ισπανός αρχιτέκτονας σε μια κίνηση...μεγαλοψυχίας έκανε δώρο στο ελληνικό κράτος την μελέτη για την πεζογέφυρα της Λεωφόρου Μεσογείων η κατασκευή της οποία κόστισε 3 εκατ. ευρώ.

Βαλένθια: Το Palau de les Arts κόστισε τέσσερις φορές παραπάνω από το αναμενόμενο

Ο τόπος καταγωγής του Σαντιάγο Καλατράβα η Βαλένθια, είναι ο πιο σφοδρός κατήγορος του, καθώς ο 61χρονος αρχιτέκτονας δημιούργησε το φουτουριστικό έργο την «Πόλη των Επιστημών και των Τεχνολογιών» παίρνοντας ως αμοιβή σχεδόν 100 εκατ. ευρώ με το συνολικό κόστος του έργου να εκτοξεύεται από τα 308 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού στο 1,2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η τοπική κυβέρνηση της Βαλένθια επιρρίπτει ευθύνες στον Καλατραβα για την εμφάνιση εξογκωμάτων στην κεραμική επίστρωση της πρόσοψης του Palau de les Arts, το οποίο κόστισε 478 εκατ. ευρώ, τέσσερις φορές παραπάνω από το προβλεπόμενο. Οι τοπικές Αρχές, έχουν αποφασίσει να μην πληρώσουν τις εργασίες επισκευής και θα στείλουν το «ραβασάκι» με τον λογαριασμό στον Καλατράβα.

Οργή και αγανάκτηση σε Βενετία, Οβιέδο και Νέα Υόρκη για τον Καλατράβα

Οι διαμαρτυρίες και τα παράπονα πάντως για τον Ισπανό αρχιτέκτονα, δεν σταματάνε σε Βαλένθια και Αθήνα. Οι Αρχες της Βενετίας, εξέδωσαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο Καλατράβα εγκαλείται με τρεις μηχανικούς λόγω του υψηλού κόστους γέφυρας που έχτισαν, καθώς το έργο είχε προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ και εν τέλει κόστισε 10. Παράλληλα, ο Καλατράβα και η ομάδα του καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους και άλλα 3,5 εκατ. ευρώ για την επισκευή ζημιών από κατολίσθηση στο Συνεδριακό Κέντρο του Οβιέδο, το 2006, ενώ χτιζόταν. Οι κριτικές όμως για τον Καλατράβα συνεχίζονται, με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ να δηλώνει ότι το πρότζεκτ του τερματικού σταθμού εκεί που βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι στο Μανχάταν παραμένει ανοικτό, αφού τα σχέδια του Καλατράβα είναι πολύ περίπλοκα για να πάρουν «σάρκα και οστά». Εκτός αυτού, αν και αρχικά είχε κοπεί ένα κονδύλι ύψους 2,2 δισ. ευρώ για τις εργασίες, ο αρχιτέκτονας ζήτησε επιπλέον 1,2 δις.




Enhanced by Zemanta

«Το γιαούρτι σας είναι… μαϊμού! Δεν είναι ελληνικό, κ. Chobani!»

Απόφαση – ράπισμα στον Τούρκο βασιλιά του γιαουρτιού, που έκανε περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων, με «μαϊμού» ελληνικά γιαούρτια, παραπλανώντας τους καταναλωτές, επί σειρά ετών. Διαβάστε την απόφαση του Βρετανικού δικαστηρίου…

Μπορεί στις ΗΠΑ να έχει συνδέσει το όνομά του με το ελληνικό γιαούρτι, αλλά τους Βρετανούς δεν κατάφερε να τους ξεγελάσει. Ο λόγος για τον κ. Chobani ή κατά κόσμον Χαμντί Ουλουκάγια, έναν Τούρκο που έχει γίνει ζάπλουτος πουλώντας… ελληνικό γιαούρτι.

Ο Ουλουκάγια εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι το ελληνικό γιαούρτι έχει γίνει μόδα στις ΗΠΑ και έχει θησαυρίσει με την οικογενειακή του επιχείρηση Agro Farma, καθώς πουλάει γιαούρτια που αποκαλεί ελληνικά.

Ωστόσο στη Βρετανία βρήκε τοίχο, και συγκεκριμένα τον τοίχο του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου που αποφάνθηκε ότι η εταιρεία δεν πρέπει να μιλάει για ελληνικό γιαούρτι, την ώρα που το προϊόν παρασκευάζεται στην Τουρκία. Για την ακρίβεια το δικαστήριο είπε ότι τα γράμματα πάνω στη συσκευασία που αναφέρουν ότι το γιαούρτι φτιάχνεται στις ΗΠΑ είναι επίτηδες πολύ μικρά και γι αυτό θα πρέπει να μεγαλώσει η γραμματοσειρά.

Ο δικαστής μάλιστα είπε ότι με αυτές τις τακτικές, οι καταναλωτές στη Βρετανία έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι το γιαούρτι Chobani φτιάχνεται στην Ελλάδα. Από την πλευρά της η διευθύντρια της Chobani είπε ότι δεν προσπαθούν να περάσουν το γιαούρτι τους ως ελληνικό, αλλά ως προϊόν με λίγες θερμίδες.

Η υπόθεση έφτασε στα βρετανικά δικαστήρια από τον μεγάλο αντίπαλο του Chobani, τη ΦΑΓΕ.

Chobani και ΦΑΓΕ κονταροχτυπιούνται στις ΗΠΑ

Η κόντρα Chobani και ΦΑΓΕ έχει ξεκινήσει από τις ΗΠΑ λαθώς πρόκειται για τις δύο κορυφαίες μάρκες «ελληνικού» γιαουρτιού, με τις εταιρείες να έχουν εγκαταστήσει τα εργοστάσιά τους στη Νέα Υόρκη και να επεκτείνονται διαρκώς,

Το ελληνικό γιαούρτι είναι τόσο δημοφιλές που φέρνει κέρδη για ελληνικές αλλά και ξένες επιχειρήσεις, αναγκάζοντας ακόμη και μεγάλες πολυεθνικές να στραφούν στην παραγωγή του.

Ξεπουλώντας στη διπλάσια τιμή από τα υπόλοιπα είδη, το ελληνικό γιαούρτι οφείλει το μυστικό της επιτυχίας του στη χρονοβόρα και ειδική διαδικασία παραγωγής του καθώς αφαιρείται περισσότερο νερό ώστε να παραμένει πλούσιο σε πρωτεΐνες.

Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει σημαντικά λιγότερες ποσότητες γιαουρτιού από τον μέσο Ευρωπαίο, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει κίνητρο και για άλλες ελληνικές επιχειρήσεις να κυνηγήσουν το αμερικανικό όνειρο.
Enhanced by Zemanta

Liberation: Νίκος Τσάκος , ο εφοπλιστής - μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της βομβιστικής επίθεσης εναντίον του εφοπλιστή Νίκου Τσάκου που έγινε την Τετάρτη στις 20.30 απέναντι από το Ηρώδειο, όπου βρίσκεται το σπίτι του.

Η Liberation μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η βόμβα εξερράγη κοντά στην Ακρόπολη της Αθήνας,όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία, με προφανή στόχο την κατοικία Ελληνα εφοπλιστή. Ελληνική εφημερίδα δέχτηκε τηλεφώνημα όπου τους έγινε ανώνυμη προειδοποίηση για βόμβα που θα εκραγεί στις οκτώ και μισή μπροστά από το σπίτι του εφοπλιστή Τσάκου.

Η βόμβα ήταν κρυμμένη σε σάκο μαύρο στην είσοδο του κτιρίου. Το κτίριο βρίσκεται μερικά εκατοντάδες μέτρα κάτω από την ακρόπολη, μια ζώνη πολύ τουριστική για την ελληνική πρωτεύουσα».

Το ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας μάλιστα συνδέει τη δράση του εφοπλιστή με τη συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου.

«Η εταιρεία του κυρίου Τσάκου είναι μια από τις πιο σημαντικές εφοπλιστικές εταιρείες της Ελλάδος. Δεν γνωρίζουμε ποιο μέλος της οικογένειας ήταν στόχος. Ο Νίκος Τσάκος, 50 ετών, γιος του ιδρυτή της εταιρείας Παναγιώτη Τσάκου, ήταν μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, μιας εκ των τραπεζών που βρέθηκαν στον κυκλώνα της κρίσης που ταλανίζει το μεσογειακό νησί, και οικονομικά πολύ συνδεδεμένο με την Ελλάδα. Την Κυριακή εξερράγη και άλλη βόμβα στην Λεμεσό, έξω από υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου», αναφέρει το δημοσίευμα.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:


Ποιος είναι ο Νίκος Τσάκος που έγινε στόχος βομβιστών -Τα βραβεία, οι επενδύσεις και ο Ολυμπιακός

2 ΒΙΝΤΕΟ από το σημείο της έκρηξης έξω από το σπίτι του εφοπλιστή Τσάκου.

ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ στο γραφείο του εφοπλιστή Τσάκου, κοντά στο σπίτι του Άκη


Enhanced by Zemanta

Ποιοι καλλιτέχνες παίρνουν σύνταξη 720 ευρώ - Μεγάλα Ονόματα

Ο αριθμός των τιμητικών συντάξεων που δίδονται κάθε χρόνο σε καλλιτέχνες μειώνεται από 30 σε 15, ενώ το ύψος της σύνταξης περικόπτεται από τα 837 στα 720 ευρώ. Η πληροφορία ήρθε στο φως ύστερα από την κατάθεση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών το οποίο συζητήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή και παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Το νομοσχέδιο αφορά κυρίως τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Ποιοι παίρνουν τιμητική σύνταξη

Ο Κυριάκος Κατζουράκης, η Βάσω Ψαράκη, ο Χριστόδουλος Χάλαρης, ο Δημήτρης Τυπάλδος, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Μιχάλης Βιολάρης, η Κλειώ Δενάρδου είναι μερικοί μόνο απ' όσους τη λαμβάνουν, καθώς οι αιτήσεις που υπέβαλαν το 2011 εγκρίθηκαν από τη γνωμοδοτική επιτροπή αξιολόγησης της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, κι απομένει τώρα η επίσημη απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Σύμφωνα με το ν. 3620/2007 που, όλως παραδόξως, μεσούσης της κρίσης εφαρμόζεται κανονικά, αίτηση για τιμητική σύνταξη μπορούν να υποβάλουν οι πάντες: λογοτέχνες, μεταφραστές, δοκιμιογράφοι, σεναριογράφοι, εικαστικοί, φωτογράφοι, σκηνογράφοι, γελοιογράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές, μουσουργοί, αρχιμουσικοί, χορογράφοι, χορευτές, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μέχρι καραγκιοζοπαίχτες και καλλιτέχνες της παντομίμας και του κουκλοθέατρου. Δικαιούνται να τη ζητήσουν ακόμα κι αν παίρνουν σύνταξη από αλλού, καθώς προβλέπεται πλαφόν, ακόμα κι αν δεν έχουν καταβάλει ασφαλιστικά ένσημα ποτέ τους. Αρκεί να είναι ελληνικής καταγωγής ή να έχουν την ελληνική υπηκοότητα, να έχουν συμπληρώσει τα 65, ο μέσος όρος του εισοδήματός τους κατά την τελευταία τριετία να μην ξεπερνά τα 25.000 ευρώ και να έχουν προσφέρει, καθένας στον τομέα του, «διακεκριμένες υπηρεσίες».

Περνούν από επιτροπή

Η επιτροπή που εξετάζει σε πρώτη φάση τις αιτήσεις προεδρεύεται πάντα από μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κι επικεφαλής της εδώ και χρόνια είναι ο Θανάσης Βαλτινός, με τον Δημήτρη Μυταρά να τον αναπληρώνει. Το βασικό της κορμό αποτελούν ο εκάστοτε διευθυντής Γραμμάτων, Μουσικής, Θεάτρου, Εικαστικών του ΥΠΠΟ, ο τραγουδιστής Γιάννης Πετρόπουλος, η συγγραφέας Μέλπω Ζαρόκωστα, ο σκηνοθέτης Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος, η ιστορικός τέχνης Εφη Στρούζα και η γλύπτρια Ολυμπία Φίκα.

30 συντάξεις το έτος

Ο αριθμός των τιμητικών συντάξεων για όλους τους καλλιτεχνικούς κλάδους, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 κάθε χρόνο, αλλά οι «κομμένοι» έχουν το δικαίωμα να δοκιμάσουν ξανά την τύχη τους χωρίς να μπουν στη διαδικασία νέας αίτησης. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλη σύνταξη, η τιμητική πλησίαζε τα 850 ευρώ. Αν όμως υπάρχει, το τελικό ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει τη σύνταξη ενός δημοσίου υπαλλήλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 35 χρόνια προϋπηρεσία.
Το πρώτο διάστημα της εφαρμογής του νόμου του 2007 οι αιτήσεις σχημάτιζαν βουνό, καθώς ο θεσμός ήταν για καιρό «παγωμένος». Χουντικής -αλίμονο- καταγωγής, οι τιμητικές συντάξεις αποτελούσαν αρχικά ένα είδος επιβράβευσης της συνολικής προσπάθειας των εργαζομένων σε διάφορα καλλιτεχνικά επαγγέλματα, αλλά σταδιακά έγιναν αντικείμενο αυστηρής κριτικής είτε επειδή οι δικαιούχοι τους χωρίζονταν σε α' και β' κατηγορίας είτε επειδή τις καρπώνονταν και διάφορα «ψώνια», ενώ από τη δεκαετία του '90 και μετά ταυτίστηκαν ουσιαστικά με επιδόματα για αναξιοπαθούντες, όπως σημειώνει η «Ελευθεροτυπία».

Αλλα ονόματα με τιμητική σύνταξη

Οι αιτήσεις που απασχόλησαν το 2011 τη δ/νση Εικαστικών ήταν 24 αλλά εγκρίθηκαν μόνο οι 8: των Μ. Μαστρογιάννη, Α. Ξένου, Ε. Ψαρώνη, Ν. Κακαδιάρη, Β. Ψαράκη, Β. Καρακατσάνη, Κ. Κατζουράκη και Παναγιώτη Στεφάνου. Εκείνες που υποβλήθηκαν στη δ/νση Θεάτρου ήταν 13 αλλά εγκρίθηκαν 4: των Γιάννη Μπουρνέλλη, Γ. Χαδίνη, Κ. Μαυροειδή και Α. Κατσιμιτσούλια.
Από τη δ/νση Γραμμάτων εγκρίθηκε μόνο μία: του Βορειοηπειρώτη δασκάλου, μεταφραστή και ποιητή Ανδρέα Ζαρμπαλά, από τους βασικούς συντελεστές της ανθολογίας βαλκανικής ποίησης «Αίμος» που είχε εκδοθεί από τους «Φίλους του περιοδικού "Αντί"». Από τη δ/νση Μουσικής, τέλος, εγκρίθηκαν οι αιτήσεις του τενόρου Δ. Στεφάνου, του βαρύτονου Θέμη Σερμιέ, του αρχιμουσικού Δημήτρη Τυπάλδου, των τραγουδιστών Μ. Βιολάρη, Λευτέρη Μυτιληναίου, Κ. Δενάρδου, των συνθετών Χριστόδουλου Χάλαρη και Γιώργου Θεοδοσιάδη, καθώς και δύο μελών της επιτροπής αξιολόγησης, του Γιάννη Γλέζου και του Γιάννη Πετρόπουλου, οι οποίοι, όπως διευκρινίζεται από το ΥΠΠΟ, απήχαν από τη συνεδρίαση που τους αφορούσε.

Πηγή Ελευθεροτυπία

Ποιος είναι ο Νίκος Τσάκος που έγινε στόχος βομβιστών -Τα βραβεία, οι επενδύσεις και ο Ολυμπιακός

Ο Νίκος Τσάκος, ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες εφοπλιστές έγινε στόχος βομβιστών την Τετάρτη το βράδυ, καθώς άγνωστοι τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το σπίτι του που βρίσκεται κοντά στο Ηρώδειο.

Είναι γεννημένος το 1963 και είναι παντρεμένος με τη γνωστή σχεδιάστρια μόδας Σήλια Κριθαριώτη και έχει τρία μικρά παιδιά, ένα αγόρι 11 ετών και τις 7χρονες δίδυμες κόρες του. Γιος του γνωστού εφοπλιστή Παναγιώτη Τσάκου από τα Καρδάμυλα της Χίου.

Οι σπουδές σε Νέα Υόρκη-Λονδίνο και η είσοδος στο χρηματιστήριο

Ως μαθητής φοίτησε στη Σχολή Μωραΐτη στην Αθήνα και στη συνέχεια έφυγε για τις ΗΠΑ όπου σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Ευρώπη για να μεταβεί στο Λονδίνο και να ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο City University of London στα οικονομικά-ναυτιλιακά.
Αφού ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Από το 1993 είναι ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tsakos Energy Navigation Ltd, μίας από τις πρώτες εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες στα χρηματιστήρια του Όσλο και της Νέας Υόρκης (τον Μάρτιο του 2002).
Το 2006 ο κ. Τσάκος, όπως αναφέρει το protothema, προχώρησε σε μαζικές παραγγελίες νεότευκτων παγοθραυστικών δεξαμενόπλοιων έχοντας ως σκοπό να κατακτήσει την πρωτιά στον τομέα αυτό, με την επένδυση να ξεπερνά τα 228 εκατομμύρια δολάρια. Τελικά κατάφερε να πραγματοποιήσει 27συναλλαγές και τα κέρδη προσέγγισαν τα 61 εκατομμύρια δολάρια.
Η συλλογή από βραβεία
Ο Νίκος Τσάκος είναι ένας από τους 14 Ελληνες πλοιοκτήτες που περιλαμβάνονται στο Top 100 της Lloyd's List με τους επιχειρηματίες που πρωταγωνίστησαν το 2012 στη ναυτιλία. Στη συγκεκριμένη λίστα καταλαμβάνει την 72η θέση.
Παράλληλα έχει και μία συλλογή από βραβεία:
  • Το 2011 αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Cass Business School, του Πανεπιστημίου City Βραβείο «Lloyd's List award for the Best Tanker operator in 2006»
  • Βραβείο «Europe's 500 award in 2005»
  • Βραβείο «Lloyd's List award to HELMEPA for achievement for clean and safe seas in 2004» Βραβείο του «Καλύτερου Μάνατζερ Διοικήσεως Ναυτιλίας Νέας Γενιάς» από το περιοδικό «Δελτίον Διοικήσεως Επιχειρήσεων» που οργανώθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Το όνομα του στη λίστα Λάγκαρντ και γη εμπλοκή του πατέρα του στην Τράπεζα Κύπρου
Τον τελευταίο διάστημα το όνομα του εφοπλιστή ήρθε και πάλι στη δημοσιότητα καθώς εμφανίστηκε στην επίμαχη «λίστας Λαγκάρντ».
Παράλληλα ο πατέρας του, Παναγιώτης Τσάκος, όπως αναφέρει το newsit, ενεπλάκη στην τραπεζική αγορά, αποκτώντας μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου, τις οποίες ρευστοποίησε η Marfin,.

Πηγή: iefimerida.gr
Enhanced by Zemanta

Σοκ: 58χρονος βίασε μαθήτρια

Τη βίασε φίλος της οικογένειάς της και εκείνη έμεινε έγκυος. Ο λόγος για μια κοπέλα από χωριό της Ηλείας που έπεσε θύμα βιασμού και αποπλάνησης από έναν 58χρονο άνδρα, φίλο της οικογένειάς της.

Χθες, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας καταδίκασε σε κάθειρξη 9 ετών, όπως και πρωτοδίκως, για τα αδικήματα του βιασμού και της αποπλάνησης τον 58χρονο, που η κοπέλα κατηγόρησε για το βιασμό της τον Απρίλιο του 2007. Η κοπέλα τότε ήταν μαθήτρια στην Α Γυμνασίου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο άνδρας είχε αποκτήσει πρόσβαση στο σπίτι της κοπέλας λόγω των φιλικών σχέσεων που διατηρούσε με τους γονείς της. Κάποια ημέρα μπήκε στο σπίτι της, πήγε στο δωμάτιο της και παρά τη θέλησή της ήρθε σε επαφή μαζί της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανήλικη δεν αποκάλυψε τίποτα στους γονείς της, όμως μετά από καιρό ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος και τότε αναγκάστηκε να ομολογήσει στους γονείς της τα όσα υπέστη.

Ο άνδρας κλήθηκε από τις δικαστικές αρχές να υποβληθεί σε εξέταση DNA για να επιβεβαιωθεί εάν το παιδί που κυοφορούσε η κοπέλα ήταν δικό του. Τελικά ο οργανισμός της κοπέλας δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στην εγκυμοσύνη και απέβαλε. Όμως η εξέταση DNA επιβεβαίωσε ότι ο 58χρονος ήταν ο πατέρας του παιδιού.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι διατηρούσε δεσμό με την κοπέλα και ότι δεν διαπράχθηκε το αδίκημα του βιασμού.
Πηγή: pelop.gr

Συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα κατά του σχεδίου «Αθηνά»

Συλλαλητήρια οργανώνουν σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σπουδαστικοί σύλλογοι ΤΕΙ από όλη την Ελλάδα, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο «Αθηνά».

Στη Θεσσαλονίκη, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών της πόλης οργανώνουν συγκέντρωση στις 11.00 μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Στην κινητοποίηση θα συμμετέχουν σπουδαστές και φοιτητές από τις Σέρρες.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση οργανώνεται για τις 13.00 στην Ομόνοια. Συμμετοχή αποφάσισαν οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι ΑΣΠΑΙΤΕ, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πάτρας, ΣΤΕΦ, ΣΔΟ και ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Ηρακλείου, ΤΕΙ Ρεθύμνου, ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Καβάλας, ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Κοζάνης, ΣΔΟ ΤΕΙ Λάρισας, ΤΕΙ Λαμίας, ΤΕΙ Μεσολογγίου, ΤΕΙ Λευκάδας, οι σύλλογοι οικότροφων Εστίας ΑΣΠΑΙΤΕ, Εστίας ΤΕΙ Χαλκίδας και Εστίας ΤΕΙ Ηρακλείου.

Εξάλλου, οι φοιτητικοί σύλλογοι Μαθηματικού και Φυσικού Πάτρας, Πληροφορικής Χαροκόπειου και ο σύλλογος οικότροφων Εστίας Πανεπιστημίου Πάτρας στηρίζουν την κινητοποίηση και καλούν τους φοιτητές σε μαζική συμμετοχή.

Στην Ξάνθη, στη γενική τους συνέλευση οι φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν ανάλογη κινητοποίηση το πρωί, ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», αλλά και ζητώντας δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές.

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Το μήνυμα του Κολλάτου στο Facebook - Αφέθηκε ελεύθερος

Ο Δημήτρης Κολλάτος, ο οποίος συνελήφθη για προσβολή εθνικού συμβόλου, αφέθηκε ελεύθερος και θα οδηγηθεί αύριο εκ νέου στο αυτόφωρο.

Ο γνωστός σκηνοθέτης συνελήφθη σήμερα το μεσημέρι, επειδή είχε κρεμάσει στο μπαλκόνι του μία ελληνική σημαία που απεικόνιζε μια γερμανική μπότα να την πατάει.

Ο Κολλάτος οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος και νωρίς το βράδυ αφέθηκε ελεύθερος, ενώ αύριο θα οδηγηθεί εκ νέου στο αυτόφωρο.

 Ο Δημήτρης Κολλάτος σχολίασε πριν από λίγο στο Facebook την σημερινή του περιπέτεια.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:


Συνελήφθη ο Δημήτρης Κολλάτος: Κρέμασε ελληνική σημαία που την πατάει μια γερμανική μπότα [εικόνα] 

Άστατος ο καιρός την Πέμπτη

Πρόσκαιρες βροχές κυρίως στα ηπειρωτικά προβλέπει για την Πέμπτη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές- απογευματινές ώρες, όποτε είναι πιθανόν να βρέξει πρόσκαιρα στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και γρήγορα βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως τις μεσημβρινές- απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Στη Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές- απογευματινές ώρες. Στη Θράκη τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες αρχικά στο βόρειο ιόνιο και βαθμιαία στα ηπειρωτικά με πρόσκαιρες βροχές και βελτίωση από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές κυρίως τις μεσημβρινές- απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ που γρήγορα στα βόρεια και βαθμιαία στα υπόλοιπα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 08 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 που βαθμιαία θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς τοπικά μέχρι 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως στα βόρεια όπου πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές. Από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα νότια νοτιοδυτικοί 3 με 4 που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Σε 74 χώρες μετανάστευσαν 150.000 Έλληνες επιστήμονες

Όπου... φύγει - φύγει οι Έλληνες επιστήμονες. Σε συνολικά 74 χώρες έχουν μεταναστεύσει μέσα στην τελευταία πενταετία πάνω από 150.000 Έλληνες αναζητώντας δουλειά.

Σε ημερίδα του γραφείου διασύνδεσης του Παν. Μακεδονίας, την Τετάρτη, η μαζική συμμετοχή ήταν αναμενόμενη, καθώς το θέμα -«Εργασία στο εξωτερικό»- είναι πολύ επίκαιρο, ενώ ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας του ιδρύματος κ. Λόης Λαμπριανίδης βρήκε την ευκαιρία ν’ αποτυπώσει ορισμένες επικαιροποιημένες διαστάσεις της έρευνας που παρουσιάζει στο βιβλίο του «Επενδύοντας στη φυγή».

Ειδικότερα, με βάση το βιβλίο, το 2010 υπήρχαν περίπου 120.000 Έλληνες επιστήμονες, που εργάζονταν στο εξωτερικό και αποτελούσαν το 10% του συνολικού αριθμού επιστημόνων στην Ελλάδα. Έκτοτε, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 150.000. Έλληνες βρίσκονται σε 74 χώρες και συνολικά σε 528 πόλεις. Έτσι, μπορούμε να βρούμε διάφορες ειδικότητες επιστημόνων σε όλες τις γωνιές του κόσμου, όπως γιατρούς στη Μέση Ανατολή, χημικούς στην Αφρική, μηχανικούς στην Ασία. Βέβαια, οι περισσότεροι συγκεντρώνονται σε Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και κυρίως στις μεγάλες πόλεις των χωρών αυτών.

«Πλέον όσοι φοιτητές διανύουν τα μεγαλύτερα έτη σπουδών αρχίζουν να εξετάζουν τις διόδους φυγής στο εξωτερικό», παρατήρησε χθες στην «Κ» ο κ. Λαμπριανίδης. Από την άλλη, σύμφωνα με την έρευνα του ίδιου, οι περισσότεροι από όσους βρίσκονται στο εξωτερικό (ακριβές ποσοστό 61%) πριν αποφασίσουν να φύγουν ή να παραμείνουν στο εξωτερικό μετά τις σπουδές για εργασία, δεν αναζήτησαν καν δουλειά στη χώρα μας.

«Η κινητικότητα των επιστημόνων έχει πολλά θετικά, καθώς τους εμπλουτίζει με εμπειρίες ζωής, εργασίας. Όμως η φυγή των επιστημόνων παίρνει τα χαρακτηριστικά του “διωγμού” από τη χώρα λόγω έλλειψης επαγγελματικών επιλογών» λέει ο πανεπιστημιακός. Ταυτόχρονα, οι μετανάστες μαζί με την πίκρα για τη φυγή διατηρούν μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα για ορισμένες πτυχές της ζωής στην Ελλάδα όπως η διαφθορά, η αναξιοκρατία, ο νεποτισμός, ο κομματισμός, η γραφειοκρατία, ο ωχαδελφισμός.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...