Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

«Θάλαμος αερίων» κι απόψε η Αθήνα από την αιθαλομίχλη

Παρά τις συστάσεις και την «αστυνομία τζακιών», οι Αθηναίοι καίνε ό,τι βρουν - Διαβάστε ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες που επηρεάζονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση - Δείτε τι πρέπει να προσέξετε


Αποπνικτική έχει αρχίσει να γίνεται η ατμόσφαιρα και απόψε το βράδυ με την αιθαλομίχλη να σκεπάζει ολόκληρη την Αττική.


Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσαν από κοινού νωρίτερα το Σάββατο τα υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος, όπου σημειώνουν ότι «σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και την Κυριακή ευνοείται η συσσώρευση ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

«Συνιστάται στους πολίτες να περιορίσουν κατά το δυνατό την άσκοπη χρήση τζακιών», επισημαίνουν, ώστε «με τον τρόπο αυτό συνεισφέρουν στην προστασία της υγείας όλων».

Ωστόσο, παρά τις συστάσεις και την περίφημη «αστυνομία τζακιών», το φαινόμενο φαίνεται πως δεν περιορίζεται καθόλου, διότι ελέω κρίσης οι Αθηναίοι καίνε ό,τι βρουν, προκειμένου να ζεσταθούν, με αποτέλεσμα πολλά τζάκια να λειτουργούν ως εστίες μόλυνσης.

Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες που επηρεάζονται:

Από τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής επηρεάζονται κυρίως άτομα με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς και τα παιδιά.

Εάν οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων υπερβούν τα φυσιολογικά όρια, ατομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στο εξωτερικό περιβάλλον και να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους ελεύθερους από πηγές σωματιδίων.

Ανάλογες συστάσεις για προφύλαξη από την ατμοσφαιρική ρύπανση ισχύουν και για τα παιδιά. Ειδικότερα, συνιστάται να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.

Τι πρέπει να προσέχουμε:

1. Δεν καίμε παλιά έπιπλα, παντζούρια, πόρτες, ξύλα από οικοδομές κ.ά. καθώς είναι εμποτισμένα με χημικά βερνίκια και χρώματα.

2. Αγοράζουμε εγκαίρως ξύλα και τα αποθηκεύουμε σε σημείο που να προστατεύονται από τη βροχή.

3. Προσέχουμε τα ξύλα που καίμε να είναι ξερά, γιατί όταν είναι χλωρά ή βρεγμένα βγάζουν περισσότερη κάπνα.

4. Ζητάμε να δούμε τα παραστατικά που συνοδεύουν τα ξύλα και βεβαιωνόμαστε ότι είναι ελληνικής προέλευσης, διότι είναι καλύτερης ποιότητας από πολλά εισαγόμενα.

5. Καθαρίζουμε την καμινάδα τουλάχιστον έπειτα από μία ή μιάμιση σεζόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...