Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Επίθεση στη Μέρκελ από τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών για τις εξαγωγές όπλων


Δριμύτατη επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Γερμανικού Κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών εναντίον της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ επειδή επέτρεψε να αυξηθούν ραγδαία οι εξαγωγές όπλων, ενώ ο ίδιος τόνισε ότι μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία του θα θέσει τέλος στο πρόβλημα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, θα διεκδικήσει την καγκελαρία για λογαριασμό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στις εκλογές του Σεπτεμβρίου με αντίπαλο την Μέρκελ και σε πρόσφατες δηλώσεις του χαρακτήρισε «σκάνδαλο» το γεγονός ότι η Γερμανία είναι η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγέας όπλων, θέμα ιδιαίτερα λεπτό, λόγω του ναζιστικού παρελθόντος της χώρας.

«Είναι σκάνδαλο και εξαιρετικά επικίνδυνο το ότι η Γερμανία έχει καταστεί η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγέας όπλων του κόσμου», δήλωσε ο Στάινμπρουκ, μιλώντας στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.

«Μια κυβέρνηση SPD-Πρασίνων υπό την δική μου ηγεσία θα το άλλαζε αυτό», δήλωσε ο 65χρονος Στάινμπρουκ. «Εξάγουμε όπλα ακόμα και σε περιφέρειες όπου εξελίσσονται συρράξεις και σε περιοχές όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest dimap που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ARD χθες, το SPD και οι Πράσινοι θα κέρδιζαν μαζί το 43% των ψήφων, ποσοστό σαφώς υψηλότερο από εκείνο του συντηρητικού συνασπισμού της Μέρκελ..

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές προβλέπουν την επανάληψη του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού (2005-2009) των συντηρητικών της Μέρκελ και της κεντροαριστεράς του Στάινμπρουκ ως το πιθανότερο εκλογικό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά το θέμα των εξαγωγών όπλων, η Γερμανία η οποία ήταν στην έκτη θέση παγκοσμίως σε διεθνές επίπεδο το 2001, πλέον ξεπέρασε τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία και τη Ρωσία και βρίσκεται στην τρίτη θέση, αφού εξήγαγε όπλα αξίας 2,476 τρισ. δολαρίων το 2010, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Η επίθεση του Στάινμπρουκ πριν από τα Χριστούγεννα για τις αυξημένες εξαγωγές όπλων σημαίνει πιθανώς ότι το θέμα δεν θα είναι από τα σημαντικά της προεκλογικής εκστρατείας του 2013, αλλά ο κεντροαριστερός πολιτικός επέδειξε μαχητική στάση για ένα θέμα που πολλοί αριστεροί ψηφοφόροι θεωρούν σημαντικό.

Το συγκεκριμένο θέμα απαντά επίσης στις επικρίσεις του υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση του SPD και των Πρασίνων (1998-2005) για την αύξηση των εξαγωγών όπλων, τονίζοντας ότι πολλές πρόσφατες παραδόσεις οπλικών συστημάτων σε χώρες της Μέσης Ανατολής απορρέουν από συμφωνίες που είχαν συναφθεί επί των ημερών της κυβέρνησης SPD-Πρασίνων.

Ο Στάινμπρουκ ο οποίος δεν θεωρείται πως είναι το φαβορί στην αναμέτρηση με την ιδιαίτερα δημοφιλή Μέρκελ, απάντησε ότι δεν φοβάται να επικρίνει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής.



Πηγή:   iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...