Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Μαγνητόμετρα παρακολουθούν το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Η αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα που παρατηρείται στο νησί της Σαντορίνης οδήγησε τους σεισμολόγους να τοποθετήσουν μαγνητόμετρο στο νησί, το οποίο θα παρακολουθεί, θα καταγράφει τις μεταβολές του μαγνητικού πεδίου της γης και θα δίνει σήμα για επικείμενο σεισμό.

Όπως αναφέρει το «Εθνος» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού, Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισημαίνει πως αποφασίστηκε η τοποθέτηση μαγνητόμετρου στην περιοχή στο πλαίσιο έρευνας, η οποία λειτουργεί σε συνδυασμό με το σεισμογραφικό δίκτυο προκειμένου να αξιολογείται ο κίνδυνος εκδήλωσης σεισμικής δόνησης.

Τα πρώτα μαγνητόμετρα είχαν τοποθετηθεί πριν από ένα χρόνο στην περιοχή του κεντρικού και ανατολικού Κορινθιακού Κόλπου, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή είχε χτυπηθεί από τον μεγάλο σεισμό των Αλκυονίδων μεγέθους 6,8 Ρίχτερ το 1981. Πλέον έχει το όμορφο νησί των Κυκλάδων, εκτός από όμορφες βίλες, γραφικά σοκάκια και το καλύτερο ηλιοβασίλεμα έχει και μαγνητόμετρα.

«Τώρα τοποθετήθηκαν μαγνητόμετρα και στη Σαντορίνη λόγω της έξαρσης που εμφάνισε κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα η δραστηριότητα του ηφαιστείου», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πολυετείς έρευνες έχουν, άλλωστε, αποδείξει ότι πριν από ισχυρούς σεισμούς και ηφαιστειογενείς εκρήξεις, το μαγνητικό πεδίο της Γης συχνά παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές. Αυτό μπορεί να συμβεί σε χρονικό διάστημα μερικών ημερών έως λίγων εβδομάδων πριν από τον σεισμό ή την έκρηξη. Η πρόγνωση σεισμών, η οποία επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο μετά την καταδίκη των επτά επιστημόνων στην Ιταλία, παραμένει ακόμη πολύ δύσκολη.

Από το 2011 οι επιστήμονες εντόπισαν τις πρώτες ενδείξεις ανησυχίας από τη δραστηριότητα του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Αν και όπως αναφέρει ο Δημήτρης Παραδείσης, καθηγητής στη Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων του ΕΜΠ «η παραμόρφωση του φλοιού της γης που είχε παρατηρηθεί έχει υποχωρήσει, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα επανέλθει τελείως».

«Το νησί ακολουθεί την τεκτονική κίνηση που έχει υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν έχει πλέον την εξτρά αντίδραση που παρουσίαζε λόγω των σεισμικών δονήσεων», προσθέτει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...