Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Σε συναγερμό η χώρα από τις απειλές πυρκαγιών

Πύρινα μέτωπα σε διάφορα σημεία της Αττικής ξέσπασαν το απόγευμα του Σαββάτου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική σε όλη τη χώρα το Σάββατο εκδηλώθηκαν 33 δασικές πυρκαγιές.

Η πιο πρόσφατη και σε εξέλιξη πυρκαγιά σε δασική περιοχή στη θέση Λουμπαρδά Αγίας Μαρίνας Κορωπίου, όπου επιχειρούν  15 πυροσβέστες με 5 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Στην Κερατέα τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις πυροσβέστες, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Δύο ακόμη πυροσβέστες τραυματίστηκαν ο ένας στην επιχείρηση κατάσβεσης στο Ντράφι Παλλήνης και ο άλλος στην πυρκαγιά στο Κεφαλόβρυσο Πάτρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που εκδόθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου στο νομό Αττικής εκδηλώθηκε φωτιά στην ευρύτερη περιοχή Κερατέας (Δροσιά, Συντερίνα, Αγιασμός, Καταφύγι, Παλαιά Φώκαια, Λεγραινά, Θυμάρι). Για την συγκεκριμένη πυρκαγιά συνελήφθησαν δυο άτομα ηλικίας 57 ετών, ένας 46χρονος και 37χρονος «καθώς εκτελούσαν οικοδομικές εργασίες και συγκεκριμένα κοπή με τροχό» και σήμερα Κυριακή θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Στην περιοχή της Λαυρεωτικής όπου και σήμερα οι δυνατοί άνεμοι δυσχεραίνουν σημαντικά τις προσπάθειες των πυροσβεστών σημειώνονται αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία. Στη μάχη με τις φλόγες παίρνουν μέρος 225 πυροσβέστες με 75 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 75 ατόμων, ενώ ρίψεις νερού κάνουν 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Χθες η φωτιά προκάλεσε ζημιές σε αρκετά σπίτια και παραπήγματα που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το γηροκομείο των Κωνσταντινουπολιτών στην Παλαιά Φώκαια ενώ και ορισμένοι κάτοικοι επέλεξαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν σε ασφαλέστερο σημείο.

Ανά διαστήματα η Τροχαία για λόγους ασφαλείας διακόπτει την κυκλοφορία σε δρόμους της περιοχής.

Επίσης άλλες πυρκαγιές ξέσπασαν στο Ντράφι Παλλήνης (τέθηκε υπό μερικό έλεγχο στις 8 το βράδυ του Σαββάτου), όπου οι φλόγες πέρασαν μέσα από τουλάχιστον δυο προαύλια επιχειρήσεων, και στις περιοχές Κάτω Σούλι Μαραθώνα (είναι σε ύφεση) και στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου.

Επιπλέον υπό έλεγχο τέθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου η φωτιά στο Κεφαλόβρυσο Πάτρας, όπου επιχειρούσαν 32 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 εθελοντές, 2 υδροφόρες των Δήμων και δυο αεροσκάφη.

Σε εξέλιξη είναι η φωτιά στη θέση Μεγάλη Σπηλιά, στο Δήμο Μονεμβασίας, όπου επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα και ένα 1 υδροφόρο όχημα του Δήμου.

Επίσης το απόγευμα του Σαββάτου εκδηλώθηκε φωτιά στη θέση Τρύβλακας Κύθνου, όπου αρχικά την κατασβεστική επιχείρηση ανέλαβε μία ομάδα 15 ιδιωτών - κατοίκων του νησιού με επικεφαλής έναν εποχικό πυροσβέστη και ένα υδροφόρο όχημα του Δήμου. Λόγω του απαγορευτικού απόπλου δεν μπορούσαν να μεταφερθούν πυροσβεστικά οχήματα στο νησί και έτσι μετέβη το πρωί της Κυριακής με εναέριο μέσο ένα πεζοπόρο τμήμα 10 ατόμων.

Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και ήδη ανταποκρίθηκε η Ιταλική Πολιτική Προστασία, η οποία θα αποστείλει, την Κυριακή το πρωί, δύο αεροσκάφη CL-415.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι επισκέφτηκε το βράδυ του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση.

Σε δηλώσεις του ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου επεσήμανε «…δυστυχώς, την υπαιτιότητα του ανθρώπινου παράγοντα.
Θρηνούμε μια μεγάλη καταστροφή στην Αττική, η οποία οφείλεται στην επιπολαιότητα, στην αμέλεια - για να μην τη χαρακτηρίσω διαφορετικά - τεσσάρων συμπολιτών μας οι οποίοι ενεργούσαν εργασίες στην ύπαιθρο. Έκαναν ηλεκτροκολλήσεις και δούλευαν τροχό, με αποτέλεσμα να προκληθεί αυτή η μεγάλη καταστροφή, να κινδυνεύουν συνάνθρωποί μας και να καταστρέφονται περιουσίες».

Ο κ. Οικονόμου απεύθυνε έκκληση προς τους πολίτες για σήμερα «επειδή η ημέρα θα είναι πάρα πολύ δύσκολη από πλευράς καιρικών συνθηκών που θα επικρατούν, καθώς και από την ένταση των ανέμων, να δείχνουν ευαισθησία, να συμμορφώνονται με τις οδηγίες που έχουμε δώσει και να μην προβαίνουν σε επικίνδυνες εργασίες στην ύπαιθρο για να μην προκαλούνται δυστυχώς αυτές οι καταστροφές στο περιβάλλον και κινδυνεύουν έτσι οι συνάνθρωποί μας».

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την Κυριακή σε πολλές περιοχές της χώρας είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω των ισχυρών ανέμων.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι:

- Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Νήσων (Περιφέρεια Αττικής).

- Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).

- Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Σκύρου, Εύβοιας (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).

- Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Σύρου, Κέας - Κύθνου, Μήλου, Νάξου, Πάρου και Θήρας (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).

- Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας (Περιφέρεια Πελοποννήσου).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν εκδήλωση πυρκαγιών.

Παράλληλα παρακαλεί τους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ. α.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...