Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Επιτέλους, οι Ευρωπαίοι αντιδρούν με διπλή κίνηση

Το πρώτο- και μάλιστα διπλό- θαρραλέο βήμα, που οδηγεί σε αλλαγή του οικονομικού μοντέλου που έχει επιβάλει εδώ και τρία χρόνια το Βερολίνο, έκαναν οι Ευρωπαίοι, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι η ανατροπή του άξονα Σαρκοζί- Μέρκελ, μπορεί να φέρει διαφορετικό «αέρα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκεί, λοιπόν, που η Άγκελα Μέρκελ επέμενε ότι πρώτα πρέπει να διασφαλιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία και μετά να συζητηθούν «πακέτα» για την ανάπτυξη, η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε τελικά το πολυπόθητο «ναι» στη ταυτόχρονη εφαρμογή των δύο πολιτικών, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι η δημοσιονομική πειθαρχία- ειδικά στις χώρες του Νότου- θα επιδιωχθεί με βασικό «εργαλείο» τη τόνωση του οικονομικού κλίματος.

Για τη μεταστροφή του Βερολίνου έπρεπε, βέβαια, να ενώσουν τις δυνάμεις τους η Μαδρίτη, η Ρώμη και το Παρίσι, ενώ η κίνηση που εκτιμάται ότι αλλάζει πραγματικά τα δεδομένα, προήλθε από τη Φρανκφούρτη, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να γράψει στα... παλιά της παπούτσια τους Οίκους Αξιολόγησης, χαλαρώνοντας τα κριτήρια για τις εγγυήσεις προς τις τράπεζες.

Η κίνηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς έγινε μερικές ώρες μετά το "χτύπημα" της MOODYS, η οποία υποβάθμισε τραπεζικούς κολοσσούς προκαλώντας νευρική κρίση στις αγορές και δείχνει ότι έστω με καθυστέρηση η ΕΚΤ παίρνει το πάνω χέρι έναντι των όποιων πιέσεων- κερδοσκοπικών ή όχι- από τους Οίκους Αξιολόγησης.

Πρακτικά, η απόφαση της ΕΚΤ διασφαλίζει τη φτηνή χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μέσω του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, λειτουργώντας πολλαπλασιαστικά στο αναπτυξιακό «πακέτο» των 130 δισ ευρώ που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Θα πρέπει, πάντως, να τονιστεί ότι αν και η πρώτη αντίδραση των αγορών ήταν θετική, παραμένει η επιφυλακτικότητα, καθώς δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι λεπτομέρειες για το «πακέτο», δηλαδή για το πώς ακριβώς θα φτάσουν τα 130 δισ ευρώ στη πραγματική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...