Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜΑΡ: "Η επιμονή της Τρόϊκας για μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις οδηγεί σε εξαθλίωση των μισθωτών"

 

"Η επιμονή της τρόικας για περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, οδηγεί τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Καμία παραγωγικότητα και καμία ανταγωνιστικότητα δεν υπηρετείται με τη συμπίεση των μισθών, την απομείωση της αμοιβής εργασίας και την εξαθλίωση των μισθωτών".

Με  μια σκληρή ανακοίνωση η ΔΗΜΑΡ απάντησε στην επιμονή του εκπροσώπου του ΔΝΤ,  Πολ Τόμσεν, για τη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, παρά την αχτίδα ελπίδας που αφήνει για το θέμα του 13ου-14ου μισθού...

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογραμμίζει την ανάγκη μείωσης του μισθολογικού κόστους ώστε να καταστεί  η ελληνική οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική, και στο πλαίσιο αυτό θέτει θέμα «περιορισμών στον κατώτατο μισθό», έστω για μία προσωρινή περίοδο, και «πιθανώς στον 13ο και 14ο μισθό», διευκρινίζοντας πάντως πως όλα είναι ανοικτά.

Οπως επισημαίνει, «ο κατώτατος μισθός είναι δραματικά υψηλότερος σε σχέση με άλλες χώρες σαν την Ελλάδα και βρίσκεται πολύ κοντά στα επίπεδα των ανεπτυγμένων χωρών. Είναι, δηλαδή, πολύ πάνω από αυτόν που δικαιολογεί η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας». Συγκρίνοντας τον κατώτατο μισθό που ισχύει σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία (χαμηλότερος κατά 20% και 35% αντίστοιχα), ο κ. Τόμσεν χαρακτηρίζει σκανδαλώδες το ποσοστό ανεργίας στους νέους και τονίζει: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι νέοι με ελάχιστη εμπειρία και παραγωγικότητα θα προσλαμβάνονται από επιχειρήσεις και δεν θα παραγκωνίζονται στην αγορά εργασίας λόγω ενός υπερβολικά υψηλού κατώτατου μισθού».

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, τάσσεται επίσης υπέρ του κλεισίματος δημοσίων οργανισμών και της απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων: «Εάν εργάζονται σε μια επιχείρηση που δεν είναι απαραίτητη, ναι, πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα αναγκαστικών απολύσεων. Είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των μειώσεων στο δημόσιο τομέα», διευκρινίζει, «θα προέλθει από συνταξιοδότηση».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τάσσεται εξάλλου κατά της κρατικοποίησης των τραπεζών στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ανακεφαλαιοποίησής τους για να αντιμετωπιστούν οι ζημίες από το PSI, αν και το θέμα είναι ακόμη υπό συζήτηση. «Αν και είναι κατανοητό ότι ως απόρροια του προγράμματος ανταλλαγής των ομολόγων (PSI) οι τράπεζες χρειάζονται σημαντική βοήθεια από το κράτος, δεν θέλουμε το κράτος να διοικεί τράπεζες», αναφέρει.

Τέλος, ο κ. Τόμσεν τονίζει την ανάγκη δέσμευσης των πολιτικών αρχηγών για να τηρηθεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα, ενώ σημειώνει πως ο ίδιος δεν δρα αυτόνομα αλλά εκφράζει τις θέσεις των δανειστών της χώρας.

Οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων

Κατηγορηματικά αντίθετος στη μείωση του κατώτατου μισθού εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας. «Με βάση το σεβασμό στην πορεία μου, κάποια πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα και ιδιαίτερα σε σχέση με την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας. Δεν πιστεύω ότι μια μείωση του κατώτερου μισθού θα συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της χώρας. Θεωρώ ότι θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, θα διευρύνει ύφεση και ανεργία και δημιουργεί έναν πολύ αρνητικό συμβολισμό», δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Με τη σειρά του, ο βουλευτής του Κινήματος Ν. Σαλαγιάννης ξεκαθάρισε μιλώντας στο ρ/σ Βήμα FM, πως του είναι εξαιρετικά δύσκολο να ψηφίσει την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού ή οτιδήποτε άλλο που να αφορά παρόμοιες οριζόντιες περικοπές, ενώ για το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο, παρατήρησε: «Αν δω ότι αυτοί οι 150 χιλιάδες υπάλληλοι μπορούν να προκύψουν μέσα από τις συνταξιοδοτήσεις τον επόμενο χρόνο και επομένως (να έχουμε) μια ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης, με ανακατανομή του προσωπικού, γιατί να πάμε σε απολύσεις;».

Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε πως η Δημοκρατική Συμμαχία έχει εξηγήσει, από την πρώτη στιγμή, γιατί δεν πιστεύει ότι η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού μπορεί να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα της χώρας. «Αυτό όμως δεν φτάνει. Η χώρα πρέπει να ισοφαρίσει έσοδα-έξοδα, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές, που είναι η βασική αιτία της αποτυχίας του μνημονίου. Δεν έγιναν δύο χρόνια και σήμερα πληρώνουμε το τίμημα», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...