Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Εμποδίζουν οι φοιτητές της εκλογές για τις νέες διοικήσεις των πανεπιστημίων

Μετ' εμποδίων φαίνεται ότι εξελίσσεται η διαδικασία της εκλογής των νέων διοικήσεων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με τον νέο Νόμο Πλαίσιο. Κρίσιμος μήνας αποδεικνύεται ο Φεβρουάριος, καθώς στην διάρκειά του έχουν προσδιοριστεί οι εκλογές σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας (Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ιωαννίνων, Πάντειο, Κρήτης κ.ά.).


Την Τετάρτη, ομάδα φοιτητών προχώρησε σε κατάληψη του γραφείου ειδικού πρωτοκόλλου του Παντείου πανεπιστημίου, ζητώντας να μην δοθούν οι εκλογικοί κατάλογοι στην εφορευτική επιτροπή των εκλογών. Η κατάληψη έληξε, σήμερα, την Πέμπτη και όπως αναφέρει ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Γρ. Σάλτας επικρατεί στο Ίδρυμα ηρεμία. Οι εκλογές έχουν προσδιοριστεί για τις 6 Φεβρουαρίου.

Στο ΤΕΙ Μακεδονίας εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «προκειμένου οι εκλογές για την ανάδειξη των έξι εσωτερικών μελών του Συμβουλίου του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με θητεία από 01-09-2012 έως και 31-08-2016, να διεξαχθούν ομαλά και με πλήρη συμμετοχή του εκπαιδευτικού προσωπικού, αποφασίστηκε να μετατεθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών την Παρασκευή 3-2-2012 και τυχόν επαναληπτικές την Δευτέρα 6-2-2012».

Στις 3 Φεβρουαρίου έχει άλλωστε προσδιοριστεί η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της κοινής προσφυγής όλων των πανεπιστημίων κατά του εκλογικού συστήματος και του τρόπου σύνθεσης των νέων Συμβουλίων Διοίκησης στα ΑΕΙ.

Πάντως, η ανταλλαγή απόψεων συνεχίζεται στα πανεπιστήμια. Τα μέλη της 6ης πανελλαδικής συνάντησης Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού της χώρας με συμμετοχή εκπροσώπων από τους 17 Συλλόγους διδασκόντων Πανεπιστημίων συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και ζήτησαν από τις νυν διοικήσεις των πανεπιστημίων πιο ...σκληρή στάση.

«Δυσάρεστη έκπληξη προκάλεσε η στάση της αντιπροσωπείας της Συνόδου των Πρυτάνεων μπροστά στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλου, η οποία χαρακτηρίζεται ως υπαναχώρηση σε σχέση με τις προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις της», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την πανελλαδική συνάντηση των διδασκόντων. «Η Σύνοδος των Πρυτάνεων οφείλει να συνεχίσει να εκφράζει την αντίθεσή της στην επιχειρούμενη εκλογική διαδικασία, την οποία έχει χαρακτηρίσει δύο φορές ως θεσμική εκτροπή. Μέχρι σήμερα σε κανένα Πανεπιστήμιο δεν έχει επιχειρηθεί να διεξαχθούν εκλογές. Αντίθετα στα περισσότερα εξ όσων αυτές προαναγγέλθηκαν, αναβλήθηκε η διεξαγωγή τους, ενώ παραιτήθηκαν και μέλη των Οργανωτικών Επιτροπών», αναφέρουν οι διδάσκοντες.

Τα μέλη της ζήτησαν την ματαίωση των εκλογών στα ΑΕΙ «αφού αυτή αποτελεί την πρώτη καθοριστική μάχη της πανεπιστημιακής κοινότητας στην κατεύθυνση της μη εφαρμογής του Ν.4009/2011 μέχρι την κατάργησή του». Και αναφέρει ξεκάθαρα ότι «καταθέτει την αποφασιστικότητά της να αντιταχθεί με κάθε τρόπο και να μην επιτρέψει οποιαδήποτε απόλυση μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Μάλιστα «απευθύνει πρόσκληση προς τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τους Συλλόγους εργαζομένων που αντιτίθενται στην εφαρμογή του Ν.4009/2011 για συντονισμό κοινών δράσεων και αναλαμβάνει πρωτοβουλία συναντήσεων στην κατεύθυνση ματαίωσης των εκλογών Συμβουλίων ως πρώτο βήμα για τη μη εφαρμογή του Ν.4009/2011»...

Την ίδια στιγμή, άλλες ενώσεις καθηγητών ζητούν άμεση εφαρμογή του νέου Νόμου με την εκλογή των νέων Συμβουλίων Διοίκησης στα ΑΕΙ. Στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης η κίνηση Σύνδεσμος καθηγητών του ζητάει να δοθούν σύντομα οι εκλογικοί κατάλογοι των μελών του για να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες εφαρμογής του νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...