Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

«Εφυγε» ο θρυλικός Λούης, ο ήρωας του Μουρσελά στο «βαμμένα κόκκινα μαλλιά»

Ο Λούης, ο ήρωας από το βιβλίο του Κώστα Μουρσελά και της τηλεοπτικής σειράς «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο στα 81 του χρόνια.
Ο Λούης, ο ατίθασος και ανατρεπτικός που υποδυόταν ο Γιώργος Νινιός στην τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου από τον Κώστα Κουτσομύτη, δεν ήταν ένα φανταστικό πρόσωπο, ήταν ο Μανώλης Αυτιάς, μία ιδιαίτερη φυσιογνωμία.
Ο Μανώλης Αυτιάς γεννήθηκε στο Αϊβαλί και ήρθε στην Ελλάδα, μαζί με την οικογένειά του το 1928. Μεγάλες του αγάπες ήταν τα βιβλία και η θάλασσα. Αλλωστε, όπως ο ίδιος δήλωνε χαρακτηριστικά, «όπου σε πάει το βιβλίο, δεν σε πάει ούτε το όνειρο ούτε το κύμα...». Μπορεί να μην είχε μεγάλη οικονομική δυσκολία και πολλές φορές να μην είχε χρήματα ούτε για να φάει, αλλά βιβλίο θα είχε, με οποιονδήποτε τρόπο. Γι' αυτό και για πολλά χρόνια, ανάμεσα στις πολλές δουλειές που έκανε, ήταν και πλανόδιος πωλητής βιβλίων. Π
Δυσκολίες αντιμετώπισε με τη δεύτερη αγάπη του, τη θάλασσα, καθώς οι αριστερές του πεποιθήσεις του, τον είχαν «κρατήσει» στην στεριά, αφού δεν μπορούσε να πάρει άδεια για να ταξιδέψει. Τελικά πραγματοποίησε το όνειρό του και έγινε πλοίαρχος.
Το μεγάλο του πάθος όμως ήταν οι γυναίκες. Τις αγάπησε με πάθος, τις πλήγωσε, τον πλήγωσαν αλλά πάντα, μέχρι το τέλος της ζωής του, για τον Λούη η γυναίκα ήταν ολόκληρη θρησκεία.
Ο Κώστας Μουρσελάς μιλώντας στο «Έθνος» περιέγραψε ως εξής την πρώτη συνάντησή του με τον θρυλικό Λούη: «Τον γνώρισα όταν ήμουν μαθητής στις τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου, στη Αγια-Σοφιά, στον Πειραιά. Ερχόταν εκεί και μας πουλούσε βιβλία με δόσεις. Μου έκανε εντύπωση η εξυπνάδα του αλλά και οι γνώσεις του σε όλα τα επίπεδα. Μου φαινόταν πραγματικά περίεργο πώς ένας άνθρωπος του δημοτικού γνώριζε τόσα πολλά πράγματα. Ηταν αντικομφορμιστής και διέθετε μια ποιητική αναρχικότητα, μια ποιητική τρέλα. Ηταν ιδιαίτερα γοητευτικός και βαθιά ερωτεύσιμος. Η κύρια εντύπωση που μου έδινε είναι πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που ξεπερνά την εποχή του...».
Αυτό όμως που έκανε τον Λούη να πάρει μυθικές διαστάσεις στο μυαλό τού μετέπειτα συγγραφέα ήταν η εξιστόρηση ενός προσωπικού του περιστατικού: «Μια μέρα ήρθε και μας είπε πως παντρεύτηκε. Μας έκανε εντύπωση, μια και δεν φαινόταν άνθρωπος των κοινωνικών συμβάσεων. Οταν λοιπόν τον ρωτήσαμε πώς αποφάσισε να παντρευτεί, εκείνος μας απάντησε πως μια πελάτισσά του, η οποία του χρώσταγε πολλές δόσεις, του πρότεινε να την παντρευτεί για να... πατσίσουν. Κι εκείνος την παντρεύτηκε... Ετσι απλά!».
Από εκείνη τη στιγμή ο Λούης μπήκε βαθιά στην ψυχή και στο μυαλό του Κώστα Μουρσελά. Και μεταμορφώθηκε, δεκαετίες αργότερα, σε έναν από τους πιο δημοφιλείς μυθιστορηματικούς του ήρωες. «Του άρεσε που ο χαρακτήρας του βγήκε προς τα έξω».
Ο σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης μιλώντας για τον Λούη αναφέρει «Ο Λούης ήταν ένας άνθρωπος λαϊκός, συγκλονιστικός χαρακτήρας που διάβαζε πάρα πολύ και αγαπούσε τις ιστορίες και τις γυναίκες. Ο Μουρσελάς είχε πάρει πάρα πολλά στοιχεία για να χτίσει τον Λούη από τον Μανώλη Αυτιά. Είχαμε μιλήσει με τον Κώστα για τον Μανώλη και μου είχε πει ότι είχε γνωρίσει αυτόν τον χαρακτήρα. Εγώ είχα διαβάσει το βιβλίο και πραγματικά ενθουσιάστηκα όταν τον γνώρισα. Οταν διάβαζα γι' αυτόν τον ήρωα, έψαχνα επί οκτώ μήνες ποιος θα τον παίξει κι έτσι κατέληξα στον Νινιό. Οταν τον βρήκα πήγα κατευθείαν στον Μουρσελά να του πω ότι βρήκα ποιος θα παίξει τον Λούη»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...