Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Βγήκαν μαχαίρια στα Media - Μάχες σώμα με σώμα εκδοτών με διαφημιστές

Αγριο ξεκαθάρισμα λογαριασμών βρίσκεται εν εξελίξει στο χώρο των Media καθώς η κατάρρευση του Alter άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και προκάλεσε ντόμινο στη διαφημιστική αγορά. Η μεγάλη διασύνδεση του Τύπου και των διαφημιστικών εταιριών που αποτελούσε την εγγύηση για τη σταθερότητα και την αδιαφάνεια της αγοράς εξελίσσεται σε επικίνδυνο ομφάλιο λώρο που μπορεί να πνίξει πολλά από τα παιδιά του χώρου. Οι συνέπειες της κατάρρευσης του Alter αν και γνωστές δεν έχουν γίνει ακόμα αισθητές σε ολόκληρο το φάσμα.
Παράλληλα η μείωση του διαφημιστικού κονδυλίου του Δημοσίου αποτέλεσε τη χαριστική βολή για ένα σημαντικό μέρος των διαφημιστικών εταιριών και αρκετά Media.
Ακάλυπτες επιταγές, αδιαφανείς διεργασίες και παράνομες συμφωνίες είναι οι πρώτες αποκαλύψεις από το σπιράλ που έχει αρχίσει να ξετυλίγεται.
Οι μεγάλοι παίχτες τόσο στην τηλεόραση όσο και στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα και να επιζητούν την αναδιάταξη των ισορροπιών με κάθε δυνατό τρόπο.
Το Πρώτο Θέμα "ανακάλυψε" αιφνιδίως τις σχέσεις της Mass με το μαύρο πολιτικό χρήμα, για να ακολουθήσει το Capital.gr καταγγέλλοντας τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και τις δαιδαλώδεις διαδρομές του χρήματος, ενώ θέτουν και το γνωστό θέμα των επιστροφών-επιβραβεύσεων προς τις διαφημιστικές.
Το θέμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εσωτερικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των Media και των διαφημιστικών εταιριών, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε ένα νέο τοπίο στον χώρο.
Τα παρακλάδια της ιστορίας ξεπερνούν όμως τον πόλεμο συμφερόντων μεταξύ δυο μερών μιας αγοράς καθώς εμπλέκουν πολιτικούς, δημόσιο χρήμα και οδηγούν σε απώλειες θέσεων εργασίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Τα εκδοτικά συμφέροντα αρχίζουν τώρα να ξηλώνουν αυτό που τόσα χρόνια έπλεκαν από κοινού με τις διαφημιστικές.
Η υπόθεση θυμίζει σε πολλά ένα τραπέζι πόκας όπου κάποιοι παίχτες αποφασίζουν να αποχωρήσουν με τα κερδισμένα τους και οι υπόλοιποι διαμαρτύρονται.
Τα media πληρώνουν τώρα το κόστος της συμμετοχής-συνενοχής τους στο παιχνίδι από το οποίο δεν παράχθηκε νέος πλούτος αλλά έγινε εκμετάλλευση με μεγάλη μόχλευση κεφαλαίων και συντηρήθηκαν και δημιουργήθηκαν συμφέροντα.
Η αγορά βρίσκεται σε διαδικασία αυτοκάθαρσης η οποία μόλις έχει ξεκινήσει.


sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...