Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Έστειλαν με ταξί βρέφος 3 ημερών από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο!

Χωρίς συνοδό γιατρό, με τη γιαγιά του, σε συνθήκες θύελλας και με το ταξί, τριών ημερών βρέφος διακομίσθηκε από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης σε διαγνωστικό κέντρο, επειδή…
δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου! Τριτοκοσμικές συνθήκες και εικόνα πλήρους διάλυσης, δημιουργούν οι ελλείψεις ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, εξοπλισμού αλλά κυρίως οδηγών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Εν έτει 2011, το Βοστάνειο δεν έχει παιδοακτινολόγο, ούτε και τον ειδικό εξοπλισμό. Δεν διαθέτει όμως καν οδηγό ασθενοφόρου. Οπότε και «έστειλε» ένα ηλικίας τριών ημερών βρέφος σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο σε συνθήκες θύελλας με… ταξί!

Το απίστευτο περιστατικό, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έγινε παραμονές Χριστουγέννων και συγκεκριμένα το απόγευμα της Παρασκευής 23 Δεκεμβρίου. Το μόλις τριών ημερών βρέφος που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο, κρίθηκε αναγκαίο εκείνο το χριστουγεννιάτικο βράδυ από τους γιατρούς που το εξέτασαν, να υποβληθεί σε υπέρηχο νεφρού. Στο Νοσοκομείο δεν υπήρχε δυνατότητα να γίνει αυτή η εξέταση, έτσι κρίθηκε πως θα έπρεπε να μεταφερθεί σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Δεν υπήρχε όμως ούτε οδηγός για τη μεταφορά του παιδιού με ασθενοφόρο και καθώς το ΕΚΑΒ, όπως είναι γνωστό, δεν αναλαμβάνει μεταφορές από το Νοσοκομείο παρά μόνο προς το Νοσοκομείο, επιστρατεύθηκε η γιαγιά του παιδιού. Καθώς η λεχώνα – μητέρα του παιδιού με καταγωγή από χωριό της βορειοδυτικής Λέσβου, νοσηλευόταν ακόμη στο Νοσοκομείο, ανέλαβε η γιαγιά να πάρει στην αγκαλιά της το βρέφος σκεπασμένο με ένα κουβερτάκι και μέσα σε κακοκαιρία, με ισχυρούς βοριάδες που επικρατούσαν την Παρασκευή το βράδυ και με θερμοκρασίες τριών με τεσσάρων βαθμών Κελσίου, να το μεταφέρει στο Διαγνωστικό Κέντρο με ταξί και στη συνέχεια να το γυρίσει πίσω στο Νοσοκομείο. Εδώ ας σημειωθεί ότι ένα παιδί που κρίθηκε άρρωστο, δεν παραδίδεται στη γιαγιά, αλλά συνοδεύεται στη χειρότερη των περιπτώσεων, από κάποιο νοσηλευτή.

«Είναι απάνθρωπο»
«Με ενοχλεί όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα, είναι απάνθρωπο, όμως δυστυχώς αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα έλλειψης οδηγών. Εμείς έχουμε στείλει σχετικά αιτήματα στο Υπουργείο Υγείας και ζητάμε προσωπικό για να καλύψουμε όλες τις βάρδιες. Μόνο έτσι θα λυθεί το πρόβλημα» λέει στο «Ε» ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, κ. Δημήτρης Κατσιφαράκης.
Το ζήτημα που δημιουργείται βέβαια τώρ,α είναι ότι εφόσον η εξέταση του παιδιού έγινε βράδυ Παρασκευής και δεν μπορούσε να περιμένει μέχρι την επομένη το πρωί -που έχει οδηγούς το Νοσοκομείο- προφανώς θα κρίθηκε ως επείγουσα από τους γιατρούς. Σίγουρα πάντως, η γιαγιά δεν είχε την πρωτοβουλία της μεταφοράς του παιδιού. Στην περίπτωση αυτή, το ΕΚΑΒ θα μπορούσε να καλύψει το περιστατικό λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνθήκες που επικρατούσαν. Δεν έχει διευκρινιστεί όμως αν ενημερώθηκε καν το ΕΚΑΒ για το περιστατικό ή αν αμέσως επιλέχθηκε η λύση της μεταφοράς του βρέφους από τη γιαγιά.

Τα ζητήματα κάλυψης κάποιων περιστατικών που δεν εντάσσονται στα «στενά όρια» αρμοδιοτήτων που έχουν συμφωνήσει ΕΚΑΒ και Νοσοκομείο, έχουν γίνει στο παρελθόν αιτία έντονων διαφωνιών και συγκρούσεων ανάμεσα σε Νοσοκομείο και ΕΚΑΒ, με «θύματα» όμως τους ασθενείς, που ταλαιπωρούνται μέχρι να βρεθεί ποιος είναι… αρμόδιος για τη μεταφορά. 

Ο διοικητής του Νοσοκομείου, κ. Δημήτρης Κατσιφαράκης, θεωρεί πάντως ότι η λύση θα βρεθεί μόνο αν το Νοσοκομείο διαθέτει προσωπικό για να καλύψει τις βάρδιες όλες τις ώρες, δεδομένου μάλιστα ότι ιδιαίτερα το πρωί, οι ανάγκες για μεταφορές νεφροπαθών ή χρονίως πασχόντων από το Νοσοκομείο σε χωριά και το αντίστροφο, δημιουργεί περισσότερες ανάγκες για προσωπικό. Η έλλειψη οδηγών δημιουργεί εξάλλου μεγάλα προβλήματα και στα Κέντρα Υγείας.
lesvosnews.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...